Blogolj!

A népdal idén is átvette a hatalmat Martonvásáron

Ragnar Volarus

Martonvásár ugyan város, de évente erre a néhány napra igazi fővárossá válik, a magyar népdal fővárosává. Merthogy idén már ötödször rendezték meg a Fejér megyei településen a Magyar Népdal Napját, és a mini-jubileum emlékezetes pillanatokat hozott mindenkinek. 

 A kétnapos rendezvényt pénteken egy Kiváló Magna Cum Laude koncert előzte meg a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban az Emlékezés terén. Szombat reggeltől viszont már a magyar népdal és néptánc vette át a főszerepet. Kilenc órától megnyílt a Hungarikum udvar és a népi játszótér is kézműves foglalkozásokkal, a színpadon pedig a Kolompos Mulatság várta a gyerekeket. Ezután következett a rövid megnyitó, és egy igazi kuriózum, hiszen közel 500 gyerek állt egyszerre a színpadon és énekelt közösen népdalokat.

Innen pedig folyamatosan jöttek a jobbnál-jobb programok, előbb a Tükrös Zenekar majd a Szászcsávási Zenekar Erdélyből szolgáltatta a talpalávalót, koradélután pedig népzenés divatbemutatónak adott helyt a színpad.

Este fél héttől Palya Bea koncert következett, és a művésznő nagyon kitett magáért, bár volt miért jól érezze magát, hiszen a közönség vele együtt énekelte a dalait. Ezt követően a Pendely Énekegyüttes előadta a Fölszállott a Páva 2017-es évadának győztes produkcióját, majd a tűzijáték előtt még rendhagyó prímástalálkozónak lehetett mindenki szem- és fültanúja, Berecz András és Harcsa Veronika közreműködésével. Az éjféltől hajnal háromig tartó bulit a Dűvő zenekar és a Szászcsávási Banda szolgáltatta, előttük pedig a Góbé zenekar vezette le a színpompás „égi koncertet”.

Vasárnapra is maradt program, a délelőtt ismét a gyerekeké volt, akiket ezúttal a Kolibri Színház szórakoztatott, de voltak zászlóforgatók, az utcazene fesztiválon a Bara és a Gatyamadzag zenekar lépett fel, délben Badár Sándor és Szőke András vette át a színpadot Kolbász-párbajt rendezve, fél kettőtől pedig következtek a „Népek Táncai” a Martonvásári művészeti Iskola és a Százszorszép Táncegyüttes előadásában.

Végezetül még Szlovákiából Michal Noga és zenekara, a világhírő cseh-morva hegedűs-énekesnő Iva Bittová és a Magyar Állami Népi együttes előadása zárja az 5. Magyar Népdal Napját.

Aki idén lemaradt erről a mesés két napról, az jövőre mindenképpen figyelje szeptemberben a naptárat és látogasson el Martonvásárra. Persze ezt bármikor megtehetik, hiszen a Brunszvik Óvodamúzeum és a Brunszvik-kastély, valamint a most felújított kastélypark az év szinte bármely szakában kiváló program lehet.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/58554/pics/lead_800x600.jpg
Magyar Népdal Napja
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?