Blogolj!

Kémek és titkok a Várkert Bazárban

Mindenki szeret a történelem titkos szegleteiről hallani, bekukkantani a kémek vagy épp a fegyvercsempészek világába. Most te is megteheted ezt a Várkert Bazárban.

A Rejtélyes történelem sorozat első részében a téma Kémek, titkok, csempészett fegyverek, eltűnt ékszerek 1848/1849-ben lesz, ahol az ELTE történész professzora, Csorba László faggatja majd Hermann Róbert történészt, egyetemi tanárt, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettesét a múló századokban fölbukkanó olyan sorsokról, emberekről, helyzetekről, amelyekben máig van valami rejtélyes – valami, amit egyelőre nem tudunk megmagyarázni.

Minden háborúban szükség van kémekre, mert a győzelem sokszor attól függ, hogy a hadviselő feleknek sikerül-e megtudniuk azt, amit az ellenfél el szeretne titkolni előlük. Így volt ez a magyar szabadságharcban is – ám a mellettünk vagy ellenünk működő hírszerzőkről nagyon keveset tudunk. A fiatal honvéd hadsereg fegyver- és lőszerszállításai is sokszor titokban zajlottak, hogy azután váratlanul eldönthessék egy-egy fontos csata sorsát. Kik és milyen úton-módon szerezték be azokat az ágyúkat, puskákat és kardokat, amelyekkel katonáink győzni tudtak a dicsőséges tavaszi hadjáratban? És ma vajon hol, merre lehetnek azok a híres-hírhedt Zichy-gyémántok, amelyek sorsa különös és rejtélyes módon fonódott össze a szabadságharc történetével?

Az igazsághoz szeptember 27-én, csütörtökön este 19 órától lehet közelebb kerülni.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/59589/pics/lead_800x600.jpg
program,történelem,Várkert Bazár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?