Blogolj!

Elhunyt Charles Aznavour legendás sanzonénekes

Külföldi sajtóértesülések szerint 94 éves korában elhunyt Charles Aznavour örmény származású francia sanzonénekes, zeneszerző és színész, a „francia Frank Sinatra”.

Aznavour nem sokkal azután halt meg dél-franciaországi otthonában, hogy hazatért japán turnéjáról. A zenész úgy koncertezett újra, hogy tavaly baleset során eltört a karja, ami miatt sok fellépését is le kellett mondania.

Aznavour gyerekszínészként kezdte pályáját, majd táncosként, valamint színpadi és filmszínészként folytatta. Ezt követte sanzonénekes karrier, ami már elhozta számára a világhírnevet. Dalaival, - amiket a francián kívül angolul, spanyolul, olaszul, valamint oroszul is előadott - bejárta a világot. Rengeteg szerzeménye közül talán a She, a Dance In The Old Fashioned Way, a La Mamma, a Comme des étrangeres és az Isabelle a legismertebbek.

Mielőtt maga is befutott volna énekesként, olyan világsztároknak írt dalokat, mint Fred Astaire, Frank Sinatra, Elton John, Ray Charles, Liza Minelli, Bob Dylan vagy Tom Jones.

Filmszínészként sem kevésbé tehetséges emberekkel dolgozott: olyan nagy filmesek rendezték, mint François Truffaut vagy Volker Schlöndorff. Több mint száz lemeze jelent meg, ezekből több mint százmillió példány kelt el, a CNN 1998-ban az évszázad szórakoztatójának nevezte. 

A zenélés és a színjátszás mellett a jótékonykodás volt másik nagy szerelme. Sokat dolgozott Örményország nemzetközi népszerűsítésén és megsegítéséért, valamint az UNESCO utazó nagyköveteként is dolgozott.

(Borító: people.com)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/60501/pics/lead_800x600.jpg
Charles Aznavour,Gyász,zene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?