Blogolj!

40 éve választották meg pápává II. János Pált

1978. október 16-án választották meg pápává, majd egy héttel később, október 22-én a Szent Péter-bazilika előtt már negyedmillió ember előtt imádkozott II. János Pál.


II. János Pál volt 455 év után az első nem olasz származású katolikus egyházfő, ráadásul az első, aki szláv származású volt.


A főtisztelendő bíborosok megválasztották Róma új püspökét. Messze találták meg, távoli földön. Távoli, mégis mindig közeli a keresztény hit és hagyomány jelentette közösség által. Bevallom, féltem elfogadni ezt a választást. De elfogadtam, mert erre késztetett az engedelmesség Lelke a mi Urunk iránt és a teljes bizalom az Ő édesanyja, a legszentebb Miasszonyunk iránt. Bár bizonytalanul fejezem ki magam az önök…, a mi olasz nyelvünkön, de ha hibáznék, ha hibáznék, akkor majd ki fogtok javítani.

- mondta beiktatásakor.

Pápai munkásságát a népek és vallások között egyetértés elősegítése, a konzervativizmus és az emberi élet és méltóság melletti kiállás jellemezte, bocsánatot kért a katolikus egyház bűneiért. A béke híve volt.

Utazó pápa

Munkája során emberközpontúsága kiemelkedően fontos volt, több mint száz utazást tett meg, emiatt el is kezdték utazó pápának hívni. több mint 1300 embert avatott boldoggá, majdnem félezret szentté. Magyarok közül Kingát, IV. Béla király lányát és Nagy Lajos lányát, Hedviget.

A legkedveltebb

Hivatásának teljes megélése és átszellemülése a legkedveltebb és egyben legismertebb pápává tette. Ő volt a negyedik leghosszabban hivatalban lévő pápa Szent Péter, XIII. Leó és IX. Piusz után, hiszen 1978-tól egészen haláláig, 2005-ig volt a katolikus egyház feje.

A túlélő

Több mint húsz alkalommal kíséreltek meg ellene merényletet, a legsúlyosabbat, amikor 1981. május 13-án a római Szent Péter téren a török Ali Agca közvetlen közelről lőtt rá, csak csodával határos módon élte túl. Egykori merénylőjének háromszor is megbocsátott.

A szent

Boldoggá avatásához szükség volt megtörtént csodára, így az ő esetében többek között egy francia apáca gyógyulásának esetét vizsgálták. Mivel tudományos magyarázat nem született vele kapcsolatban, így csodának minősült az eset. Így utóda, XVI. Benedek 2011-ben boldoggá, majd 2014. áprilisában, az Isteni irgalmasság ünnepén Ferenc pápa szentté avatta.

II. János Pál csodái

2005-ben ezen a napon temették el minden idők legnépszerűbb és legkedveltebb pápája II. János Pált, akit csodatételei révén szentté avattak. Az évforduló alkalmából lássuk a csodatételeit. II. János Pál esetében - csakúgy, mint minden tanúságtevőnél - két csodát kellett igazolni a szentté avatási eljárás során.

Címkék: II. János Pál
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/61899/pics/lead_800x600.jpg
II. János Pál
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?