Blogolj!

Bemutatkozik Erdély a Szentendrei Skanzenben

A Skanzen kibővült egy újabb tájegységgel, ez 124 épületet és 25-30 ezer műtárgyat jelent ezzel megidézve Erdélyt.

A terület bemutatja Erdély, a Partium és Moldva hagyományos kultúráját, az ottani emberek életét a nemzetiségi, vallási sokszínűségtől kezdve az oktatáson át a néprajzi örökségig.

Már a 2000-es évek elején megfogalmazódott az igény, hogy a Szentendrei Skanzennek be kell mutatnia a határon túli magyarság népi építészetét és életmódját is, Erdély pedig mindig egy különálló egység volt önálló történetével, gazdasági és földrajzi viszonyaival.

Az elmúlt másfél évtizedben kiterjedt kutatási programok, terepmunkák, tárgygyűjtések során kialakult az a kép, ami a Skanzenben lesz látható. A kutatómunkában számos magyar egyetem és erdélyi múzeum is részt vett.

Bár a tervek szerint a nagyközönség még csak 2022-ben láthatja a kiállítást, de megéri rá várni, ugyanis

a tárlat 15 hektáron mutatja be a trianoni békeszerződés által elszakított részek népi kultúráját egy olyan időszakban, amikor az ott élők kisebbségi létbe kényszerültek.

Az épülő kiállítás a legjellegzetesebb erdélyi kistáji egységeket a Szilágyságtól Kalotaszegen át Gyimesig, Háromszéktől Gyergyóig huszonegy portába sűrítve, áttelepített vagy másolatban fölépülő épületekkel mutatja majd be. A terület építészeti, társadalmi, kulturális és életmódbeli sokszínűségéből kifolyólag az épületek között szerepel kúria, unitárius templom, szász és román ház, iskola, tanya és esztena is.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/61944/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,kiállítás,Skanzen,Szentendre
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?