Blogolj!

168 évnyi kamarai történelem

Kedden délután a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) központjának Baross termében a kamaratörténeti konferenciával és kiállítással kezdetét vette a 2018-as Kamarai Napok.

Valero Antal szobra - Fotó: Rácz László /N3

A mintegy 300 ezer fővárosi vállalkozás érdekeit képviselő BKIK idén ünnepli fennállásának 168. évfordulóját. Ezen alkalomból a nyitórendezvénnyel, a kamaratörténeti konferenciával és kiállítással a régmúlt idők vállalkozó szellemű polgárairól, bankárairól, iparosairól, kereskedőiről és kézműveseiről hallhattunk érdekes előadásokat, akik 1850-ben megalapították az első Pesti Kereskedelmi Kamarát.

Elsőként Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes szólt pár szót, kiemelve, hogy manapság mindenki okosvárost emleget és ennek fényében fejleszt, ám Budapest vezetése előtt ezt a szót hallva mindig az lebeg, hogy élhető várost kell építeni. Kiemelte azt is, hogy a főváros számít a BKIK-ra, ahogy a BKIK is számíthat a fővárosra.  

Ezután Tóth Imre, a BKIK tiszteletbeli elnökének szavai következtek, majd Csoltó Gábor elnök szintén támogatásáról biztosította a fővárost, és kifejtette, hogy a Kamarának az oktatás terén kell sok dolgot átgondolnia.

Az első előadást Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia történésze tartotta, a Pesti Kereskedelmi és Iparkamara első elnökéről, Valero Antal életéről, tevékenységéről és munkásságáról.

Őt dr. Zachar Péter Krisztián, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezető egyetemi docense követte A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szerepe a gazdaságfejlesztésben az Osztrák-Magyar Monarchia időszakában című előadásával.

Harmadikként a Hagyomány és modernitás – Kereskedelmi és Iparkamarák a két világháború közötti Magyarországon témában dr. Strausz Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa tartott előadást, majd Póla Péter, az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete tudományos munkatársa zárta az előadások sorát.

Utolsóként Dr. Sztranyák József, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke tartott záróbeszédében elmondta, hogy tisztán látszik, a nagy kamarai elnökökben megvolt a jövő előrelátásának képessége. Erre van ma is szükség, emellett fontos a szolgáltató kamarává válás, és nem kerülhető el a fiatalítás sem. Végezetül pedig mindenkit meghívott a BKIK hatodik emeletén kialakított kiállításra.

Címkék: BKIK
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/62035/pics/lead_800x600.jpg
BKIK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?