Blogolj!

Rómában is megemlékeznek az 1956-os forradalomról

A Római Magyar Akadémia nagyszabású rendezvénnyel készül az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulójára.

Az ünnepi megemlékezést október 19-én tartják majd, ami egyben Mizerák István fotóriporter Szabadság utáni vágy című tárlatának, valamint az 1956—Szabad Ózd című kiállítás megnyitója is.

A kiállítás első szekciója Mizerák István fotóriporter és fotóművész’60-as 70-es években, Ózdon készített felvételeit tárja az érdeklődők elé. Mizerák hivatalos karrierje 1966-ban kezdődött. Ózd azokban az években a vas-, és acélgyártásnak köszönhetően nyüzsgő és gazdag város volt. Az Ózdi Kohászati Üzemek a város lüktető szíveként megélhetési lehetőséget biztosítottak a legkülönbözőbb embereknek, köztük a fiatal Mizerák Istvánnak, aki itt kezdett el fotósként dolgozni. A művész ebből az időszakból származó fotóin a „hatalom”, a politikai töltet szinte csak ironikus formában vannak jelen, ellenben az acélgyár csarnokaiban bóklászva gyönyörű képeket készített az izzó vas ragyogásában dolgozó munkásokról. 1968-tól az MTI tudósítója volt. Az elkövetkező évtizedekben szinte valamennyi országos lapban közölték fotóit, több hazai illetve külföldi kiállításon szerepelt és nyert díjat felvételeivel.

A tárlat második szekciója az 1956—Szabad Ózd címet viseli és a forradalom ózdi eseményeit mutatja be. Mint ismeretes a forradalom a budapesti eseményekhez képest két nappal később október 25-én indult meg Ózdon. Október 25-én éjjel megalakult a Munkástanács, a forradalom helyi vezető szerve. A választógyűlés után tizenötezer ember vonult fel Ózd utcáin. November 1-jén létrehozták a forradalom újságját, a Szabad Ózdot. Annak ellenére, hogy november 4-én leverték a felkelést Budapesten, az ózdi lap egészen december 18-ig működött.

A megemlékezések kiemelt eseményére október 22-én kerül sor, amikor a Római Magyar Nagykövetség a Római Magyar Akadémiával közösen koszorút helyez el a Róma központjában található 1956-os emléktáblánál.

A tárlat a nagyközönség számára 2018. október 20. - 2018. november 10-ig tekinthető meg.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/62028/pics/lead_800x600.jpg
1956,Eseménynaptár,Hírek,Róma
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?