Blogolj!

Az 1956-os forradalom jelképét lehet megnézni a Nemzeti Múzeumban

Hétfőn nyílt az a kiállítás, ami testközelből mutatja be az 1956-os forradalom és szabadságharc tárgyait, relikviáit, köztük azt a lyukas zászlót, ami a Széna téri harcok helyszínén lobogott.

A zászló útja – ’56 emlékére című tárlat „főszereplőjét” három hajdani felkelő (Schrötter Tibor, Sándorffy Ottó és Zilahy Miklós) ajándékozta a Nemzeti Múzeumnak. A kiállított tárgyak célja, hogy közelebb hozzák a múltat a jelenünkhöz.

A zászlót, a Széna téri felkelők legendás parancsnoka, Szabó bácsi vitte magával a térre. A forradalom vérbefojtásakor Kellner Lajos Széna téri forradalmár a derekára csavarva menekítette ki az országból a lobogót, hogy az emigráció éveiben újra felbukkanjon olyan helyeken, ahol Kádár János és képviselői megjelentek egyfajta szembesítésként. A rendszerváltás után a zászló hazakerült, hogy az itthoni megemlékezések egyik állandó főszereplője legyen, majd Kellner Lajos végakarata szerint a Nemzeti Múzeumba került.

Varga Benedek, a múzeum főigazgatója hangsúlyozta: ez a zászló nagyon fontos nemzeti jelkép, ezért kiemelt jelentősége van annak, hogy most a Nemzeti Múzeumba kerülhetett.

A Nemzeti Múzeum csak úgy létezhet, ha szimbiózisban áll magával az országgal, ha együtt él a nemzettel, a néppel és a közös emlékezetünk számtalan elemét megőrzi.

A Nemzeti Múzeumban hétfőn rendkívüli nyitvatartással, kedden pedig egész nap belépő jegy nélkül és ingyenes tárlatvezetésekkel várják a látogatókat. Az állandó kiállítások mellett a forradalom tárgyi emlékeit és jelképeit is megismerhetik közelebbről az érdeklődők, Schrötter Tibor, Sándorffy Ottó és Zilahy Miklós pedig a zászlóhoz és a forradalomhoz kapcsolódó személyes emlékeikről mesélnek az 56-os tárlaton.

A Nemzeti Múzeum időszaki kiállítása október 22-től november 4-ig látható.

(borító: mnm.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/62619/pics/lead_800x600.jpg
1956,Eseménynaptár,Hírek,Magyar Nemzeti Múzeum
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?