Blogolj!

Megpróbálták meglovasítani a Magna Cartát a salisbury-i székesegyházból

Dorogi László

A Magna Carta Libertatum a történelem egyik legjelentősebb és legismertebb dokumentuma. Mindössze tizenhárom példány készült belőle, mára pedig csak négy maradt fenn nagyjából egészében. 

Fotó: Getty Images

A modern alkotmányok alapjának tartott Magna Cartát 1215. június 15-én bocsátotta ki Földnélküli János angol király, hogy jogaik írásba foglalásával lecsillapítsa a súlyos adóterhek és a despotikus uralkodás miatt lázadozó nemeseket. A történetírás a parlamentáris demokrácia irányába tett első lépéseként tartja számon a dokumentumot, amely kimondja egyebek közt azt is, hogy senki nem áll a törvények fölött, még a király sem.

Az 1215-ben kiadott chartát tizenhárom példányban készítették el, hogy szétküldjék a világi és egyházi hatóságoknak Angliában, ezekből mára négy kézirat maradt fenn nagyjából egészében. A legjobb állapotban lévő dokumentumot a Sailsbury székesegyházban őrzik, de a nagyközönség számára is látogatható.

Ezt próbálta meg ellopni egy 45 éves férfi csütörtök délután. A tettes betörte a történelmi dokumentumot őrző vitrin üvegfedelét, de azonnal megszólaltak a riasztók, így csak egy lyukat sikerült ütnie a vitrinen, a Magna Cartát nem maradt ideje kivenni a tárolóból. A rendőrség arról számolt be a BBC-nek, hogy a ritka kézirat nem sérült és nem rongálódott meg a lopási kísérlet során, pénteken pedig le is tartóztatták a feltételezett tettest, akire ráillik a szemtanúk személyleírása.

A lopási kísérlet miatt a sailsbury-i Magna Cartát egyelőre nem láthatja a közönség, de a székesegyház azon dolgozik, hogy minél hamarabb újra közszemlére tegye. A további három fennmaradt példány közül kettőt a Britisg Libraryben, egyet pedig a lincolni katedrálisban őriznek.

Címkék: Anglia, Magna Carta
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/62870/pics/lead_800x600.jpg
Anglia,Magna Carta
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?