Blogolj!

Leonardo da Vinci kiállítás nyílik a Szépművészetiben

A megújult Szépművészeti Múzeum időszaki kiállításának helyszíne a Michelangelo terem, ami a felújítás előtt évtizedekig galériával kettéosztva irodaként működött, el volt zárva volt a közönség előtt.

A Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas című tárlat a reneszánsz mesterhez köthető budapesti lovasszobrot és da Vinci tíz rajzát, valamint az általa inspirált kortársa, Giovanni Francesco Rustici szobrait, illetve antik műveket mutat be .

Leonardo da Vinci halálának jövőre esedékes 500. évfordulója alkalmából rendezett tárlatot Martin Clayton, a windsori Royal Collection grafikai osztályának vezetője nyitotta meg, aki elmondta: Leonardo rajzai lehetőséget adnak betekinteni a reneszánsz egyik legnagyobb géniuszának gondolatvilágába.

A megnyitón Guglielmo Picchi, az olasz külügyi és nemzetközi együttműködésért felelős minisztérium államtitkára kiemelte:

számos Leonardo da Vincihez kapcsolódó történet és személy járult hozzá a magyar-olasz művészeti és kulturális kapcsolatok alakulásához, ezek közül egy a budapesti Lovas története.

 

A kis bronzalkotást egy Rómában tanuló fiatal magyar szobrász, Ferenczy István vásárolta meg valamikor 1818 és 1825 között, majd az első világháború előestéjén került a Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe. Ekkor kezdődtek azok a kutatások, amelyek alapján lehetségessé vált, hogy a szobrot a reneszánsz mesternek tulajdonítsák.

A január 6-ig látogatható Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas "nem egy kész dolgot mutat be, hanem egy kérdést", nagyon sokféle és innovatív módon megközelítve.

A múzeum tájékoztatása szerint bár sok minden arra utal, hogy Leonardo szobrászként is dolgozott, egyetlen biztosan neki tulajdonítható szobrászati alkotást sem ismer az utókor. Az, hogy budapesti Lovas mindössze Leonardo hatásáról tanúskodik, vagy a mester eredeti alkotása, a mai napig élénk szakmai vita tárgya.

(borító: szepmuveszeti.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/63156/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,kiállítás,Leonardo da Vinci,Szépművészeti Múzeum
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?