Blogolj!

Klasszikus és modern – megnyílt a felújított Szépművészeti

Október 31-én már a nagyközönség előtt is megnyílt az újdonsült Szépművészeti Múzeum, ami az utóbbi három évben egy nagyszabású rekonstrukción esett át.

Ennek az átfogó felújításnak köszönhetően a múzeum nemcsak régi pompáját szerezte vissza, hanem a modern kor előnyeit is magában foglalja. Érthető is, hiszen az 1906-ban megnyílt épület akkoriban ugyan korszerűnek számított, de mondani sem kell, hogy azóta a lehetőségek és az elvárások is változtak.

A Liget Projekt adott lehetőséget a felújításra, ami magában foglalja a klímát, a fűtési rendszert, az alagsori területeket, a tetőteret, és olyan termeket is kiállítótérré alakítottak át, amik eddig méltatlanul el voltak hanyagolva, vagy épp irodának használták azokat.

Utóbbi funkciót kapta még a felújítás előtt a Michelangelo terem, ami jelenleg a Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas című kiállításnak ad otthont. Ez az időszaki tárlat Leonardo tíz rajzát és a rejtélyes lovas szobrot foglalja magába, amiről a szakértők is évek óta vitatkoznak, hogy a mester készítette-e, vagy sem.

Leonardo da Vinci kiállítás nyílik a Szépművészetiben

A megújult Szépművészeti Múzeum időszaki kiállításának helyszíne a Michelangelo terem, ami a felújítás előtt évtizedekig galériával kettéosztva irodaként működött, el volt zárva volt a közönség előtt.

A felújítás előtt is már jól ismert állandó egyiptomi kiállítás a mélyföldszinti teret kapta meg, az Antik, a Régi Szobor gyűjtemények és a Régi Képtár az emeleten találhatók, valamint egy eddig elhanyagolt, átjáróház-szerű területet is kihasználhatják ezentúl a látogatók, ahol a magyar barokk művészet kiemelkedő alkotásai vannak, nem is beszélve a hetven évig elzárt Román Csarnokról, amit már március óta lehet látogatni.

Magyarország nagyon jó időszakot él, sorrá élednek újjá a műemlékek

Szép lassan befejeződik a Szépművészeti Múzeum eddigi legátfogóbb és legjelentősebb rekonstrukciója, melynek egyik új állomása, az ismét régi pompájában látható, több mint 70 éve lezárt Román Csarnok.

A múzeum kiállításai minden eddiginél modernebbek, interaktívabbak, korszerűbbek és lényegében a látogató „keze alá dolgoznak”, ugyanis érintőképernyős információs táblák, modern térképek és részletes leírások segítenek a tájékozódásban.

A Szépművészeti sok év után megkapta méltó külsejét, miközben a tartalom megmaradt. Örök értékeket és kultúrát közvetít, klasszikus, méltóságteljes környezetben, amit úgy alakítottak ki, hogy egyszerre tekintélyt parancsoló és befogadó, mindezt kellemesen ötvözve a modernitással.

A látogatók két szakaszban vehetik majd birtokba a megújult intézményt és az új kiállításokat. Októberben a mélyföldszinti terek és a felújított Román szárny nagy része, valamint az ott található kiállítások nyílnak meg, az összes új állandó kiállítás pedig 2019 közepétől lesz majd látogatható.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/63221/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,felújítás,Hírek,kiállítás,Leonardo da Vinci,Liget Budapest Projekt,Szépművészeti Múzeum
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?