Blogolj!

A MAGYAR NYELV NAPJA – Óvodásünnep hetedik alkalommal

Kedves Magyar Óvodások és Óvónénik szerte a világban! November 13-án szokás szerint megünnepeljük a Magyar Nyelv Napját! Eljött a hetedik alkalom is. Arra kérlek benneteket, hogy jövő héten, kedden magyar idő szerint 10 óra 30-kor kezdjétek el mondani a verseket. Akik a Kárpát-medencében laknak, azoknak könnyű a helyzete, ám akik távoli országokban élnek, az ottani idő szerint 10.30-kor kezdjék el. Ezzel is bizonyítjuk, hogy

ÖSSZETARTOZUNK!

Pontosan 174 évvel ezelőtt, november 13-án Pozsonyi Országgyűlés 1844. évi II. törvénycikke a magyart államnyelvvé nyilvánította. 2011-ben a Magyar Országgyűlés szeptember 29-én határozatot fogadott el e nap megünneplésére. Ezt a döntést meglehetősen szokatlan módon, de egyhangúlag hozták meg. Ekkor gondoltam először arra, hogy óvodásokkal is ünnepelni kellene, hiszen fontos, hogy minél előbb hozzászoktassuk a gyermekeket a magyar nyelv tiszteletéhez, emellett a részvételről dokumentált (fényképes, filmes) emlékeik legyenek. A legfőbb cél pedig az, hogy már az óvodáskorú gyermekek is örömmel vegyenek részt a magyar nyelv használatának közös ünneplésében. Csúri Ákos barátommal kezdtük el a szervezést Budapest VII. kerületében. 2012-ben ezer, 2013-ban pedig már ötezer-ötszáz, 2014-ben pedig már közel tízezer óvodás mondta el ugyanazokat a verseket ugyanabban a sorrendben a központi helyre delegáltak mellett az óvodákban is. Természetesen azonos időpontban kezdték a közös versmondást.

2013-ban a felvidéki és az erdélyi óvodások is csatlakoztak hozzánk, összesen ötszázan. 2014-ben már Erdélyből és a Felvidékről is több ezren mondták a verseket velünk együtt. 2015-ben igyekeztem bevonni a teljes magyarságot, azaz a diaszpóra óvodás korú gyermekeit is. 2016-ban, és 2017-ben egyre több hazai és éppen más országhoz tartozó óvodától kaptunk fotós vagy videós visszajelzéseket a közös versmondásról. Mára már mintegy negyvenezren csatlakoztak hozzánk a Kárpátok karéjozta területről és az egész világról. Idén még többen leszünk.

A hagyományoknak megfelelően 2018. november 13-án 10.30-kor a hazai óvónők által még 2012-ben kiválasztott következő verseket javaslom elmondásra ebben a sorrendben: Tamkó Sirató Károly: Csigabiga; Kiss Dénes: Labdajáték; Bella István: Mondóka; Fecske Csaba: Tündér; Darázs Endre: Csupa sár.

Az erdélyieket most is arra kérem, hogy magyarországi idő szerint kezdjék el az ünneplést. valamint arra, hogy ahogy már megszoktuk, később fotókat, vagy hangfelvételeket is küldjenek a versmondásról. Azok a magyarjaink, akik más időzónában élnek, szerintem két jó megoldás között választhatnának. Az egyik, hogy velünk egy időpontban kezdik el a verseket, a másik pedig, hogy helyi idő szerint 10.30-kor mondják el azokat. Nem kell minden verset megtanulni, lehet utánmondással is szavalni. A lényeg, hogy együtt verseljünk. Aki kéri, annak külön elküldöm a verseket, emellett közzé teszem azokat az interneten. Kedves Óvónénik! Várom a fotókat, de az internetre is kitehetik azokat.

Készüljetek! Hanczár János ötletgazda. Tel: 30 6455474 / jblokk@gmail.com

A VERSEK


Tamkó Sirató Károly: Csigabiga
Ha villámlik
ha földreng
– csigabiga
nem töpreng.
Lesz fű mindig
elegendő
– megtelik a
csigabendő! 
Árkok, parkok
peremén
– csigamódra
élek én.
Tombol a nyár
hevesen
csavart házikómból magam
– akár ki is szerelem!
***

Kiss Dénes: Labdajáték
Száll a labda, röpp, röpp, 
száll rajta a pötty, pötty. 
Kislány dobja, fiú kapja, 
itt a labda, hol a labda.
Száll a labda, röpp, röpp, 
száll rajta a pötty, pötty. 
Jobbra-balra és forogva, 
sose essen le a porba.
***

Bella István: Mondóka
Csitt, csatt, csutka, csütörtök,
kisült-e már a sülttök?
Ha már kisült a sülttök,
én akkorát süvöltök,
hogy rögtön lecsücsültök.
Balázska, a kisördög,
idefut, meg odafut,
jól bevágja a kaput,
elviszi a sülttököt:
fújhatjuk a früstököt.
***

Fecske Csaba: Tündér
Kel a tengerből,
habokon táncol,
szeme két zöld gyöngy,
haja föllángol.
Ti-ti-tá-tá-tá,
ti-ti-tá-tá-tá.
Ködön átlibben,
dala ellobban,
de ha rád pillant,
szive megdobban.
Ti-ti-tá-tá-tá,
ti-ti-tá-tá-tá.
***

Darázs Endre: Csupa sár
Most az utca
Csupa sár, csupa sár,
Sári néni
kiabál, kiabál.
„Hallottad-e,
Te macska, te macska,
Vigyázzál
A talpadra, talpadra!”
Ám a macska,
Hiába, hiába:
beugrott a
szobába, szobába.
Sári néni
Kiabál, kiabál:
„Juj, a szobám
Csupa sár, csupa sár!”

 

 

1
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/63712/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
zizu 2018-11-15 13:12:02
Szívet melengető esemény, szívet melengető embergyermek versek.

Külön üdvözlöm Hanczár Jánost, e nemes nap kigondolóját!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?