Blogolj!

Film készül Széchenyi Zsigmondról

Idén 120 éve született Széchenyi Zsigmond Afrika-utazó, akinek tiszteletére nagyszabású természetfilm készül.

A gróf életét új szemszögből világítja meg majd az alkotás, ami bemutatja az Afrika múltja és jelene közti drámai változásokat, felhívva a figyelmet a természetvédelem jelentőségére.

Széchenyi Zsigmond 1898-ban született Nagyváradon és 1967-ben hunyt el Budapesten. Vadász, utazó és író volt, a magyar vadászirodalom klasszikusai között tartják számon, vadászott Európában, Afrikában, Indiában, és Alaszkában is.

A készülő film a gróf életét az utolsó Afrika-szafariján keresztül mutatja be. Erről írt könyve, a Denaturált Afrika nemcsak a vadászkalandok leírásáról szól, hanem szociológiai, társadalomtudományi, természetvédelmi kérdéseket is feszegetett abban a megvilágításban, ahogyan az író a 25 évvel azelőtti állapotokat látta. Erre az útjára feleségével, egyben az expedíció fotósával, Hertelendy Margittal utazott. Az utazás állami megbízásából egy állatgyűjtő expedíció volt, amely a Nemzeti Múzeum 1956-os forradalomban megsemmisült Afrika-kiállítás anyagának pótlására szolgált.

Az alkotók munkáját a kezdetektől segíti a ma 93 éves özvegy, Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit, a Magyar Természettudományi Múzeum és a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum, továbbá a Takarék Csoport. A készítők idén nyáron végigjárták azokat az útvonalakat, amiket a gróf is, hogy a természetfilmbe ágyazott dokumentumfilm minél hitelesebb legyen, ami történelmi és társadalmi kórképet ad majd.

A film rendezője Lerner János, aki maga is Afrika-szakértő és természetvédő, az operatőr Tóth Zsolt Marcell, a dramaturg és forgatókönyvíró Bak Zsuzsa.

A filmet várhatóan 2019 második felében mutatják be az alkotók.

(borító: cultura.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/63731/pics/lead_800x600.jpg
dokumentumfilm,film,Hírek,Széchenyi Zsigmond
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?