Blogolj!

35 év után nevet változtat a Ghymes együttes

A világzenei formáció 35 év után megújul és jövő márciusban már Szarka Tamás & Ghymes néven koncertezik a Budapesti Kongresszusi Központban.

Néhány éve alakult meg saját formációm, a Szarka Tamás és zenekara, és az új dalok ide íródtak. A jövő márciusi koncerten természetesen a népszerű, a közönség által elvárt Ghymes-dalokat is eljátsszuk, emellett elhangzanak vadonatúj szerzeményeim

- mondta Szarka Tamás zenekarvezető, énekes-hegedűs a hétfői budapesti sajtótájékoztatón. Mint kifejtette, új anyag nélkül a Ghymest nem tudta volna folytatni.

Szarka Tamás és Szakra Gyula egy ideje sokat dolgoznak külön, így alakult, hogy változtattak a közös munkán.

A zenekar a szlovákiai sikerek után a kilencvenes évek elejétől kezdtek Budapestre járni és 1997 táján indult saját klubjuk a Fonó Budai Zeneházban, de Magyarországon még akkor is alig ismerték őket; az áttörést az 1998-ban kiadott Rege című lemez hozta meg.

A Fonó pajtájában éreztük először, hogy komolyra fordult a helyzet: a saját koncertünkre alig tudtunk bejutni, annyian voltak. Minden évben kaptunk egy picivel nagyobb lökést, ez vitt minket előre

- fogalmazott Szarka Tamás.

A Kossuth-díjjal elismert felvidéki Szarka fivérek által vezetett Ghymes zenekar eddigi több mint három évtizedes működése alatt 25 albumot jelentetett meg, ezek közül tíz platina-, öt pedig aranylemez lett - az utolsó stúdióanyag a 2012 végén megjelent 30 fényév volt.

A Ghymes 1983-ban alakult szlovákiai magyar zenészekből a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán és kezdetben autentikus népzenét játszott. A jellegzetes Ghymes-hangzás, amely a világzenei elemeket némi rockos ízzel vegyíti, a kilencvenes évek második felére alakult ki, azóta a zenekar óriási népszerűségre tett szert Magyarországon és a Kárpát-medencében. Az együttes dalainak meghatározója Szarka Tamás zenéje, irodalmi értékű szövegvilága, hegedűjátéka és éneke, ezt egészíti ki a gitáron játszó és szintén éneklő Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje.

A 2019. március 24-i koncerten színpadra lép Szarvas József színművész, valamint a Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola kiskórusa is.

Címkék: Ghymes, Hírek, koncert
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/63848/pics/lead_800x600.jpg
Ghymes,Hírek,koncert
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?