Blogolj!

Makovecz és Zichy utca is lehet Óbudán

Ha a Fővárosi Közgyűlés elfogadja, akkor a közeljövőben akár már olyan utcákon is sétálhatunk Óbudán, mint a Makovecz vagy a Zichy utca. 

A budapest.hu oldalon közzétett előterjesztés szerint az elnevezés a Kecske utca egy részének átnevezésével valósulhat meg, a Kecske utca Nagyszombat utcától Bécsi útig tartó szakaszán. Azért erre az a szakaszra esett a választás, mert Makovecz Imre (1935-2011) a Magyar Művészeti Akadémia egyik alapítója, és örökös tiszteletbeli elnöke az akadémia Kecske utca 25. szám alatti irodaházában tevékenykedett elnökként.

A kezdeményezése részeként ismét lehet Zichy utca Óbudán egy névtelen közterület elnevezésével azon a részen, ahol korábban területrendezés miatt megszűnt az egykori Zichy utca. Óbuda történelmében nagy szerepet játszott a Zichy család, a közelben található a Zichy-kastély

Óbudai Zichy-kastély

Kaszap István térként őrizné Kaszap István (1916-1935) magyar jezsuita novícius emlékét egy névtelen közterület, továbbá lehet Csíkszereda park és a Varsó-Bemowo park a kerületben. Gyarmati Dezső (1927-2013) a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok vízilabdázó emlékének tisztelegne a kerület, egy jelenleg névtelen park elnevezésével.

Gyarmati Dezső

Valamint többek között az is felmerült, hogy Batthyány-Strattmann László (1836-1897) magyar főnemesről, a szegények orvosáról neveznének el egy névtelen parkot.

(Borító: MTI, Fotók: egykor.hu, origo.hu)

Címkék: Hírek, Makovecz Imre
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/63840/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,Makovecz Imre
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?