Blogolj!

90 éves lenne Meixner Mihály, a rádiós legenda

Már több mint két éve nincs köztünk Meixner Mihály, akinek hangját mindenki ismerte, leginkább a Ki nyer ma? című rádióműsorból. 90 éves lenne a legenda.

Meixner nem csupán rádiós volt, hanem igazi zeneértő; zenei Tanulmányait a Nemzeti Zenedében és az Állami Zenekonzervatóriumban végezte. Tanárai voltak Szervánszky Endre és dr. Major Ervin, míg Vaszy Viktortól magánúton tanult vezénylést. Így nem meglepő, hogy évtizedeken keresztül nagyon sokat tett a zenekultúra fejlesztéséért a Magyar Rádió munkatársaként.

 A Rádió Nemzetközi Zenei Műsorcsere rovat vezetőjeként, Európa számos rádiójában megfordult, sok város zenei életéről készített műsort és a Magyar Rádió meghívására érkezett világhírű művészekkel nemcsak hivatalos, hanem baráti kapcsolatot is ápolt. Személyes emlékeit fel is használta egyik legkedvesebb, a Mi a titka? című több évtizeden át futó műsorában, amelyet a Kossuth Rádió közvetített. Évtizedeken keresztül nagy szeretettel és lelkesedéssel vett rész a Ki nyer ma? műsorában, később ennek utódműsorában a Katolikus Rádióban. Számtalan egyéb zenei műsor szerzője, szerkesztője, műsorvezetője, ismeretterjesztő tanulmányok írója, a TIT Szabadegyetemének előadója volt. Korszakos munkásságát Erkel-, Ezüst Toll- és Szabolcsi Bence-díjjal ismerték el.

Előadásai népszerűségét annak köszönhette, hogy szakértő szemmel, szellemesen és emberi módon adta át a tudását. Több generáció nőtt fel műsorain, amelyeknek köszönhetően a hallgatók a világ számos operaházába és hangversenytermébe „juthattak el”.

2016 januárjában hunyt el 87 évesen, a komolyzene és a rádiózás szakértője és szerelmese.

(borító: Beliczay László/MTI)

Címkék: Meixner Mihály
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/63887/pics/lead_800x600.jpg
Meixner Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?