Blogolj!

Átadták az Anyanyelvápolók Szövetségének 2018-as díjait

A magyar nyelv napja alkalmából átadták az Anyanyelvápolók Szövetségének idei díjait. 

Az anyanyelv a magyarság legnagyobb nemzeti kincse és legfőbb nemzetösszetartó ereje - hangsúlyozta Grétsy László nyelvész, a szervezet tiszteletbeli elnöke.

Majd hozzátette:

bár a globalizált világban rendkívül fontos az első számú világnyelv, az angol magas fokú ismerete, ha magyarságunkat meg akarjuk őrizni, ha nemzeti államban akarunk élni, és azt szeretnénk, hogy utódaink is abban élhessenek, az anyanyelvünk éppoly nélkülözhetetlen.

Grétsy László felidézte azt is, hogy 2008-ban az Anyanyelvápolók Szövetségében merült fel a magyar nyelv napjának gondolata, amit az Országgyűlés végül 2011-ben hivatalossá is tett. 

Grétsy László

Az ünnepi gálán Matula Ágnes nyugalmazott televíziós szerkesztő, műsorvezető Arany Kazinczy-díjat vehetett át. A 2018-as Lőrincze-díjat H. Tóth Tibor nyelvész, egyetemi docens nyerte el.

Maróti István-emlékérmet kapott Györffy Imréné nyugalmazott tanár, míg a fiatal nyelvészek számára alapított Deme László-ösztöndíjjal Veszelszki Ágnes nyelvészt, egyetemi docenst tüntették ki.

Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke kiemelte: a szervezet 2011 óta hetedik alkalommal emlékezik ünnepi gálával arra, hogy 1844. november 13-án fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá, azaz államnyelvvé tévő törvényt.

(Borító: anyanyelvapolo.hu, Fotó: cultura.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/63896/pics/lead_800x600.jpg
Anyanyelvápolók Szövetsége,Díjak,Hírek,Magyar Nyelv Napja
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?