Blogolj!

Egy emberként szaval mindenki a magyar nyelv napján

1844. november 13-án fogadták el azt a törvényt, ami alapján a magyar nyelv hivatalossá vált. Az országgyűlés 2011-ben nyilvánította ezt a napot a magyar nyelv napjává, hogy felhívja a figyelmet a szellemi és kulturális örökségünk egyik meghatározó elemére, az anyanyelvünkre.

Ebből az alkalomból idén is gálaestet tartanak az Anyanyelvápolók Szövetségének szervezésében november 13-án a Pesti Vigadóban. Az esten ünnepi beszédet mond Dr. Grétsy László nyelvész, az Anyanyelvápolók Szövetségének tiszteletbeli elnöke, valamint fellép a Magyar Örökség-díjas Cédrus Táncegyüttes, és természetesen a Mátyás király emlékév díjnyertes mesemondóinak előadása sem marad el.

A gála keretén belül átadják a Lőrincze-díjat, az Arany Kazinczy-díjat, a Maróti István-emlékérmet, a Deme László-ösztöndíjat, valamint az ASZ 2018. évi országos pályázatának és A Magyar Nyelv Múzeuma „Írj levelet Kazinczy Ferencnek!” című pályázatának elismeréseit.

De természetesen nemcsak a Vigadóban, hanem az ország számos helyén programokkal készülnek: a résztvevő városok mindegyikében (többek között Szolnokon, Debrecenben és Balatonfüreden) délelőtt többszáz óvodás és diák együtt kezd el szavalni, valamint többszöri bejelentkezés is várható a Petőfi Irodalmi Múzeumból.

A MAGYAR NYELV NAPJA - Óvodásünnep hetedik alkalommal

Kedves Magyar Óvodások és Óvónénik szerte a világban! November 13-án szokás szerint megünnepeljük a Magyar Nyelv Napját! Eljött a hetedik alkalom is. Arra kérlek benneteket, hogy jövő héten, kedden magyar idő szerint 10 óra 30-kor kezdjétek el mondani a verseket. Akik a Kárpát-medencében laknak, azoknak könnyű a helyzete, ám akik távoli országokban élnek, az ottani idő szerint 10.30-kor kezdjék el.

A városok író-olvasó találkozókkal, előadásokkal, versekkel és nyelvi játékokkal is készülnek.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/63852/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,Magyar Nyelv Napja
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?