Blogolj!

Ókori erotikus falfestményre bukkantak Pompejiben

A BBC beszámolója szerint egy eddig sosem látott falfestményt találtak a régészek Pompeji romvárosában. A ritka felfedezésen egy meztelen női alak és egy hattyú látható, ezért a festménynek a Léda és a hattyú nevet adták.

Massimo Osanna, a pompeji régészeti helyszín igazgatója elmondása alapján az a freskó egyik legnagyobb különlegessége, hogy bárki lép a szobába, úgy tűnik, mintha őt nézné az istennő. A régészek úgy vélik, hogy a különleges festmény egy gazdag kereskedő hálószobájának a falán lóghatott, a ház pedig nem messze állhatott az egykori város központjától.

Nem véletlen a névválasztás, ugyanis a Léda és a hattyú egy, a görög mitológiában is fellelhető történethez is köthető, amelynek főszereplője Léda, Spárta királynője, akit Zeusz hattyú alakjában csábított el. Majd a királynő férje, Tündareósz király haragjától tartva később vele is együtt hált, majd a történet szerint két hattyútojást szült, amiből gyermekei, a halhatatlan Szép Heléna és Polüdeukész, valamint a halandó Klütaimnésztra és Kasztór keltek ki. 

Michelangelo elképzelése az ősi történetről

Léda története már korábban is olyan művészeket inspirált, mint Leonardo da Vinci, Michelangelo vagy Tintoretto.

(Fotók: MTI, BBC)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/64512/pics/lead_800x600.jpg
festmény,Hírek,régészet,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?