Blogolj!

Wass Albert munkássága és öröksége

Száz évvel ezelőtt írták alá a Gyulafehérvári határozatot, ami kimondta Erdély, Partium, a Bánság és Máramaros egyesülését Romániával. Ez a nap Romániának nemzeti ünnep, a magyarság számára viszont nemzeti tragédia.  A száz évvel ezelőtt megtett történelmi lépés sok határon túli költőt, írót befolyásolt nemcsak a mindennapok, hanem az alkotás terén is, köztük Wass Albertet.

Az ellentmondásos író

Wass Albert ellentmondásos alakja a magyar irodalomnak, sokan a legnagyobbak között tartják számon, míg mások nem is igazán vesznek róla tudomást. Politikai felhangoktól sem mentes művei miatt – mint például a Kard és Kasza, ami több generáció történetét öleli fel a magyar történelem főbb eseményein keresztül – igazi kultusz alakult ki körülötte.

Könyveit a Ceausescu-érában betiltották, majd népszerűsége az 1990-es évektől ívelt erősen felfelé itthon és a határon túlon egyaránt. Könyveit Magyarországon csak a rendszerváltás óta jelentetik meg.

Meghatározó történelmi események

Kétségtelen, hogy műveire erősen hatottak a történelem viharai, amit ő közvetlen közelről is megtapasztalt. Tíz éves volt, amikor szülőföldjét, Erdélyt Romániához csatolták, ekkor részt is vett azon a kolozsvári tüntetésen, ahol a magyarok önrendelkezési jogukat követelték. A rendőrök a tömegre lőttek, az író családjának több tagja megsérült, megverték, vagy letartóztatták őket.

"Ez volt számomra a megváltozó világ első bemutatkozása."

– emlékezett vissza Wass Albert.

Erdély Románia része maradt, a nemzeti kisebbségeknek meg kellett tanulnia románul, anyanyelvüket nem használhatták nyilvánosan.

„Létünk minden vonatkozásában hátrányos megkülönböztetés áldozatai lettünk.”

Miután megcsonkították a család birtokát, és sok nehézség során Wass befejezte tanulmányait Kolozsváron, Debrecenben, Németországban és Párizsban tanult tovább. Ekkoriban a Debreceni Újság, a Budapesti Hírlap és az Ellenzék című lap munkatársaként dolgozott.

Diákként

Az első sikerek

1927-ben jelent meg első versek kötete, amit három évvel később másik követett, majd 1931-ben már a marosvásárhelyi színház egy színdarabját is bemutatta. 1932-ben hazatért Erdélybe apja betegsége miatt, de egyből behívták a román hadseregbe. Itt egy évet töltött, majd átvette a családi gazdaság vezetését, és annak érdekében, hogy a birtok ne menjen csődbe, feleségül kellett vennie unokahúgát, a hamburgi Siemers Évát.

A szakmai sikerek ebben az időszakban érték csak igazán; megjelent első regénye A farkasverem, amiért Baumgarten-díjat kapott, novellái sorra jelentek meg, és tagja lett a Kisfaludy Társaságnak és a Magyar Királyi Akadémia irodalmi tagozatának.

1940-ben Erdély északi része visszakerült Magyarországhoz, nem sokkal később pedig Wass Albertet a magyar Mezőgazdasági Minisztérium erdészfelügyelőnek nevezte ki, majd a kolozsvári Ellenzék című lap szerkesztője lett.

A háború alatt

1942-ben a Magyar Királyi Lovasság zászlósa lett, majd egy évvel később a lap főszerkesztőjeként behívták a hadseregbe.

Pár hónappal később „két német a Gestapótól behatolt a szerkesztőségbe, felmutatva a parancsot, hogy a német hadsereg megbízásából „felügyelniük” kell a lapot, egyszerűen kisétáltam az irodámból, és felmentem a hegyekbe. Két hét múlva édesapám régi barátja, Veress Lajos tábornok üzent, hogy a németek „keresnek” engem. Hogy elkerülje a kellemetlenségeket, Veress tábornok, aki az Erdélyben állomásozó magyar hadsereg parancsnoka volt, egyenruhát adott nekem, s mint alhadnagyot Ukrajnába küldött a 9. Magyar Királyi Lovassággal, ahonnan csak karácsonykor tértem vissza." Ezt a feladatot olyan jól látta el, hogy kétszer is megkapta a vaskeresztet. 1944-től Veress tábornok szárnysegédje lett és ugyanebben az évben mutatták volna be egy darabját a Nemzeti Színházban, de ez az ostrom miatt elmaradt.

Katonaként

A második világháború utolsó szakaszát katonatisztként élte át. Nem várta meg Észak-Erdély újbóli román elfoglalását, 1945-ben lépte át a nyugati határt, az emigrációt választotta.

Az emigráció alatt

1951-ig Németországban, Hamburgban élt, majd az Egyesült Államokba utazott, ahol Floridában telepedett le második feleségével. Távollétében a kolozsvári népbíróság még 1946-ban halálra ítélte apjával együtt háborús bűnökért és gyilkosságért. Az író és családja szerint hamisan vádolták azzal, hogy 1940-ben az Észak-Erdélybe bevonuló magyar csapatok egyik egységét Omboztelkén, majd később Vasasszentgothárdon is, felbujtotta egy román ortodox pópa és családja, magyar szolgálójuk, néhány helyi román lakos és a helyi zsidó kereskedő kivégzésére.

A román hatóságok többször is kérték kiadatását 1979-ben az amerikai Igazságügyi Minisztérium ezt elutasította.

Amerikában

Amerikai évek

1957-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, majd megalapította az Amerikai Magyar Szépmíves Céhet, cikksorozatot indított Magyar szemmel címmel, megküldte lapjait az egyetemeknek és a Fehér Ház tagjainak. Angol nyelvű lapokkal próbálta életben tartani a kossuthi Duna-menti Konföderáció eszméjét éppúgy, mint a kisebbségi magyar lét elleni igazságtalanságok számonkérését a szlovák, a román és szerb állammal Nemzetközi tevékenységéért és művei esztétikai értékének elismeréséül a Száműzött Írók Amerikai PEN Klubjának tagjává választották és az Erdélyi Világszövetség társelnöke lett.

Munkásságuk felbecsülhetetlen volt Erdély ügyének a világ előtt való megismertetésében-képviseletében. Megjelentette a Documented facts and figures on Transylvania című történelmi munkát:

„Három könyvet adhattunk ki ebben az esztendőben angol nyelven, Erdély igazságának az ismertetésére és védelmére.”

Ceaușescu Románia Első Számú Közellenségének nevezte.

 „Ennél nagyobb kitüntetés soha nem ért még életemben!”

– reagált erre Wass Albert.

Ceaușescu emberei ezért rendszeresen megjelentek az USA-ban, ami már az FBI-nak is gyanús lett, az írót is figyelmeztették, hogy lehet, hogy veszélyben van az élete.

Írószobájában

A merénylet

1985 őszén „Securitate-terroristák” bizonyítottan gyilkossági kísérletet hajtottak végre Wass Albert ellen a clevelandi Holiday Inn Hotelban - a szálláshelyén bombát helyeztek el -, amely csak az INTERPOL jól-értesültsége és bűnmegelőző munkája miatt hiúsult meg. A két merénylőt elfogták, de diplomáciai mentességük révén csupán kiutasították őket az országból.

Wass Albert egy 1986 januárjában erről így írt egy levelében:

„Egy rendszám nélküli teherkocsi elütött kora este a közeli szupermarket előtt, ahogy a boltból kijövet igyekeztem vissza a kocsimhoz. A teherkocsit két nappal később meglelték egy Fort Lauderdale-i javítóműhelyben, ahol a jobb oldali sárhányóját javították, pontosan azt a helyet, ahol a térdemet érte a sárhányó ütése. A teherkocsin diplomáciai rendszám volt: a Román Követséghez tartozott.”

Utolsó évek

Miután megözvegyült, visszavonultan élt, könyvei kiadását is megszüntette. Két évvel később újra megnősült, viszont ez a házasság volt a legrosszabb mind közül, folyamatos veszekedések jellemezték kapcsolatukat. Ekkoriban érte autóbaleset is az írót, ami miatt a későbbiekben emlékezetkiesései lettek, majd a vagyonából is ki akarták forgatni. Valószínűleg ez az évekig tartó sötét időszak vezetett odáig, hogy 1998-ban saját fegyverével vetett véget életének.

Kívánsága szerint hamvait Erdélyben, a marosvécsi kastély kertjében helyezték el.

Emlékezete

2003-ban posztumusz alternatív Kossuth-díjjal tűntették ki, 2007-ben a Történelmi Vitézi Rend posztumusz vitézzé avatta. Ám mivel munkássága halála után is ellentmondásos volt, így többek között 2004-ben sem tudtak neki szobrot állítani a Vérmezőn, 2007-ben a marosvásárhelyi Mihai Eminescu Ifjúsági Ház igazgatója nem engedett színpadra vinni Wass-művet, illetve Solymáron megrongáltak egy, az íróról készült szobrot. Egy évvel később Budapesten is rongálás történt, viszont a Kárpát-medence számos területén avattak Wass Albert szobrot és emlékművet többek között természetesen Magyarország számos területén, Erdélyben és Délvidéken.

2007-ben Koltay Gábor forgatott filmet Wass Albert életéről Adjátok vissza a hegyeimet címmel, illetve Csontos János és Turcsány Péter mezőségi dokumentumfilmet forgatott Wass Albert földjén (Mezőségi kilátások) címmel.

(képek: wassalbert.eu)

Címkék: irodalom, Wass Albert
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/64983/pics/lead_800x600.jpg
irodalom,Wass Albert
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?