Blogolj!

Határon túli borász nyerte az Év bortermelője-díjat

Balla Géza első határon túli borászként nyerte el a 28. Év bortermelője Magyarországon címet.

A Év bortermelője Magyarországon díjat a legrangosabb szakmai elismerésként tartja számon a hazai borszakma, de a piac és a fogyasztók is számára is fontos igazodási pontként szolgál - mondta el Zilai Zoltán, az elismerést odaítélő Magyar Bor Akadémia (MBA) elnöke.

Majd kifejtette, hogy a díj odaítélése ezúttal is két fordulóban zajlott. A jelölési szakaszban 634 szakírónak, étterem-tulajdonosnak, sommelier-nek, egyéb szakembernek küldtek jelölőlapot, amelyen mindenki három-három borászt javasolhatott.

Az ő jelöléseik alapján jutott az idei döntőbe Balla Géza (Arad-hegyaljai borvidék), Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Jásdi István (Balatonfüred-Csopaki borvidék) és Koch Csaba (Hajós-Bajai és Villányi borvidékek).

Végül pedig a döntőbe jutók közül ezúttal is az MBA tagjai választották meg a díjazottat. A borakadémikusok közül rekord számú, 134 tag küldte el szavazatát - árulta el Zilai Zoltán.

Balla Géza

Balla Géza az MTI-nek elmondta:

hatalmas meglepetésként érte, hogy első jelölése után, az első határon túli borászként elnyerhette a "borvilág Kossuth-díját".

A győztes felidézte, hogy már harmincöt éve dolgozik bortermelőként: "tettem a dolgom, ahogyan én gondoltam (...), ezt most így értékelték" -tette hozzá.

Balla Géza hangsúlyozta, hogy Arad-Hegyalja sok évszázados tradícióval rendelkező, történelmi borvidék, amely az 1918 előtti Magyarországon a leghíresebbek közé tartozott.

Nagyon sokat munkálkodunk azon, hogy a helybéli fajták, mint a kadarka vagy a feketeleányka, visszakapják a megérdemelt helyüket

- mondta el Balla Géza, aki kihangsúlyozta, hogy

továbbra is küzd a határoktól független, egységes magyar borvilágért.

(Borító: magyaridok.hu, Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/65870/pics/lead_800x600.jpg
Balla Géza,bor,Díjak,Év bortermelője,Hírek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?