Blogolj!

Tízmillióért kel el Radnóti klasszikusának kézirata

A kikiáltási ár duplájáért, 10 millió forintért kelt el Radnóti Miklós Járkálj csak, halálraítélt című versének egyetlen fennmaradt kézirata a Központi Antikvárium árverésén.

Az aukción a kézirat mellett autográf levelek, műfordítások, fényképek és különleges Biblia-kiadvány is szerepelt - hangzott az M5 csatorna műsorában. 

Bálinger Béla üzletvezető a műsorban ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Járkálj csak, halálraítélt című művet a 20. század egyik legfontosabb versének tartja.

Tehát ez önmagában egy szenzáció lenne, ami ezt igazán különlegessé teszi, hogy van benne egy átsatírozott sor. Ugye azt kell tudni Radnótiról, hogy piszkozatot nem őrzött meg. Tehát az ő alkotói folyamatát nem nagyon lehet reprodukálni, mert minden piszkozatot megsemmisített

- mutatott rá, hozzátéve, hogy az aukciós tétellel egy halhatatlan mű születésének utolsó mozzanatát ismerheti meg az utókor.

A műsorból az is kiderült, hogy az antikvárium munkatársainak sikerült megfejteniük az átsatírozott verssort.

Bálinger Béla kifejtette, hogy az eredeti verzióban a költő "villannak holnap a kaszák" sort írta, de végül ezt kisatírozta, és megszületett a végleges szöveg: "ejtik árnyuk a vadlibák".

A vers címét Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós felesége adta, aki naplójában a "legszebb" jelzővel emlegette ezt a művet. A vers először a mindössze pár kiadást megélt Gondolat című folyóiratban látott napvilágot.

(Borító: szinhaz.org, Fotó: Központi Antikvárium)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/66091/pics/lead_800x600.jpg
árverés,Hírek,irodalom,Radnóti Miklós
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?