Blogolj!

Bécsi aktivisták a zweigelt bor átnevezését sürgetik, annak náci névadója miatt

A közkedvelt kékszőlő- és vörösborfajtát az osztrák Fritz Zweigelt nemesítette ki még 1922-ben a kékfrankos és a Szent Lőrinc fajták keresztezésével az ausztriai Klosterneuburgban.

Az igaz ugyan, hogy ő maga a rotburger nevet adta neki, halála után azonban - az előírásoknak megfelelően - már a feltalálójáról nevezték el, amire most keményen le is csapott az Institut ohne direkte Eigenschaften (IODE) nevű aktivista csoport.

A bécsi művészkollektíva a napokban egy sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a zweigelt atyjának náci múltjára, és javasolták, hogy adjanak más nevet a bornak, a Blauer Montag vetődött fel lehetséges elnevezésként.

Az aktivisták szerint Fritz Zweigelt lelkes náci volt, 1933 áprilisától a náci párt tagja. A háború után uszításért letartóztatták, hat hónapot töltött börtönben.

Robert Streibel történész, A felejtés bora című könyv szerzője szerint még várat magára Zweigelt életének és tevékenységének átfogó, tudományos feldolgozása, az eddigi kutatások szerint azonban annak idején lelkesen üdvözölte a német katonák bevonulását Ausztriába, és örömét fejezte ki, hogy egyszer s mindenkorra felszámolják „a zsidó spekuláns szellemiséget”. Egykori helyi ellenállók szerint Zweigelt megakadályozhatta volna egy antifasiszta aktivista kiadatását a Gestapónak.

Az IODE aktivistái felszólították az osztrák borszakmát, hogy nézzen szembe Zweigelt múltjával.

„Az osztrák borászat minden más iparágnál jobban hallgat nemzetiszocialista múltjáról”

– mondták. Ausztriában már két borászat is Blauer Montag néven forgalmazza a zweigeltet, februártól pedig egy bécsi vendéglátóhely, a Cafe Vindobona is az ajánlott néven kínálja a terméket.

(Borító: farmy.ch)

Címkék: bor, Hírek, történelem
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/66224/pics/lead_800x600.jpg
bor,Hírek,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?