Blogolj!

Múzeum nyílt Szolzsenyicin egykori moszkvai lakásában

Múzeumot nyitottak Moszkva belvárosában Alekszandr Szolzsenyicin születésének 100. évfordulója alkalmából, a Nobel-díjas orosz író egykori lakásában a Tverszkaja utcában, ahol Szolzsenyicin a Szovjetunióból való 1974-es száműzetése előtt lakott.

A múzeumlakás ünnepélyes megnyitóján többek között Natalja Szergunyina moszkvai alpolgármester, Alekszandr Kibovszkij, az orosz főváros kulturális ügyekért felelős hivatalának vezetője, valamint Natalja Szolzsenyicina, Alekszandr Szolzsenyicin özvegye is részt vett.

Szolzsenyicinről vannak más múzeumok is, ahol született, tanult, nősült, harcolt. Azonban itt ez a lakás, amely mindenre emlékszik, szorosan fonódik hozzá … itt sűrűsödik a légkör

– fogalmazott Natalja Szolzsenyicina.

Szergunyina a ceremónián kifejezte reményét, hogy a múzeummá alakított lakásnak sok látogatója lesz.

A múzeum legfőbb benyomása, hogy teljességgel korhű, s általa kapcsolatba lehet kerülni a nagy emberrel

– mondta az alpolgármester. Hangsúlyozta: a múzeum tisztelgés azon emberek előtt is, akik az írót életútján elkísérték.

Száz éve született Alekszandr Szolzsenyicin, aki megírta a megírhatatlant

Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író, aki saját, szeretett rendszerének lett az áldozata:kényszermunkára ítélték később pedig még száműzték is hazájából. Szolzsenyicin az "ébredés" után a 20. század talán legerőteljesebb irodalmi műveivel ajándékozta meg az embereket, amelyekkel még a szovjet kommunizmus nyomorúságait és szenvedéseit is leleplezte. Alekszandr Szolzsenyicin száz éve, 1918.

A kiállítás különböző témakörökre bontva mutatja be a Nobel-díjas szerző életét és munkásságát. A több ezer kiállítási darab között archív fényképek mellett az író novellái, valamint azok a ruhadarabjai és használatai tárgyai is láthatóak, amelyeket fogva tartása idején viselt és tartott magánál. Megtekinthető például Szolzsenyicin zsebnotesze és rózsafüzére is, amelyeket az 1950-es években az ekibasztuzi lágerben használt művei memorizálására.

A múzeumlakásban kialakítottak egy kisebb termet 30 látogató számára, ahol Szolzsenyicin életéről készült dokumentumfilmeket vetítenek. A múzeumot abban a lakásban rendezték be, ahol az 1956-ban rehabilitált írót az 1970-es évek elején ismételten letartóztatták.

(Borító: cultura.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/66813/pics/lead_800x600.jpg
Alekszandr Szolzsenyicin,Hírek,irodalom,múzeum,Nobel-díj
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?