Blogolj!

Díjeső és kincsvadászat

A hideg és az év vége beköszöntése sem vette vissza a régi kincsek felfedezése iránti vágyat, a hazai kulturális szakma díjesőjéről pedig már nem is beszélve.

A téli hónapokban sem kerülték el Budapestet a világsztárok, köztük is a legmenőbb Chuck Norris volt, aki jótékonykodni érkezett hazánkba, majd egy sajtótájékoztatón azt is megmutatta, hogy bár a filmvásznon nem ismer kegyelmet, az való életben egy mélyen vallásos és humoros figura. A filmsztár mellett Sting és Shaggy is megfordult fővárosunkban, akik a Hősök terén nyomtak le egy ingyenes koncertet.

Szellemi örökség

A világsztárok mellett olyan izgalmas eseményekről is beszámolhattunk, minthogy végre a nagyközönség előtt is megnyílt az újdonsült Szépművészeti Múzeum, vagy hogy a szellemi kulturális örökség része lett a kékfestés.

Emlékezet

Természetesen a kiemelkedő magyar alkotók előtti tisztelgésről sem feledkeztünk meg, így többek között beszámoltunk a Kossuth-díjas építész, Makovecz Imre munkásságának az „…összekötni az eget és a földet..” című tárlatáról a Mongol Festőművészeti Galériában, a száz év után megvalósuló Bartók elképzelésről, valamint írónk, Hanczár János megemlékezését is olvashattuk Bőzsöny Ferencről. Továbbá foglalkoztunk még Wass Albert, Tamási Áron, Nyírő József és Alekszandr Szolzsenyicin emlékezetével is.

A múlt kincsei

A régmúlt tudorai sem unatkoztak a téli hónapokban, így olyan felfedezésekkel gazdagodott világ, mint egy elveszettnek hitt Walt Disney rövidfilm, egy szintén elveszettnek hitt 1600 éves mozaik, egy ókori erotikus falfestmény, egy hun kori aranyérme Óbudán, valamint az év legszebb ókori sírját is feltárták Egyiptomban.

A régészek mellett a hazai aukciósházak is igen aktívak voltak, ennek köszönhetően rekordáron kelt el egy Rippl-Rónai József festmény, a Tüskevár eredeti kézirata több mint húszmillió, Radnóti klasszikusának, a Járkálj csak, halálraítélt című versének kézirata pedig tízmillió forintért talált gazdára.

Díjak, elismerések

Hál’istennek díjakból is mindig jut a hazai szakma képviselőinek, így többek között megtudhattuk, hogy kik lettek idén a nemzet művészei, hogy kik vehették át a Anyanyelvápolók Szövetségének az elismeréseit, hogy Buda Ferenc költőé lett a Ratkó-díj, hogy kik vihették haza Prima Primissima és Magyar Nyelvőr Díjakat, valamint azt is, hogy ki lett a Domján Edit-díj nyertese.

Kiváló művészeink mellett díjazták még a Néprajzi Múzeum új épületét is, ami elnyerte Európa legjobb középülete díját, majd a világ legjobb középülete díját is.

Természetesen a magyar filmek sem maradtak ki a díjesőből: Milorad Krstic: Ruben Bandt, a gyűjtő című filmje egész évben halmozta a díjakat, köztük a bukaresti Anim'est nemzetközi filmfesztivál fődíját, majd a sevillai filmfesztiválét, ahonnan a Napszálltával egyetemben szintén díjjal távozott. Az Örök tél lett az év legjobb európai tévéfilmje, ami később a Fort Lauderdale Nemzetközi Filmfesztivál díját is elnyerte. Szilágyi Zsófia alkotása a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját hozhatta haza, míg Reisz Gábor új mozija Torinóban három díjat is nyert. Végezetül pedig egy magyar érdekeltségű alkotást is díjaztak a 31. Európai Filmdíjátadón.

Akiket elvesztettünk 

Sajnos az év vége felé is súlyos veszteségek érték a kultúra világát. Októberben elhunyt Charles Aznavour örmény származású francia sanzonénekes, a „francia Frank Sinatra”, akit Montserrat Caballé operaénekes, Scott Wilson, a Walking Dead sztárja, Gyulányi Eugénia, Magyarország legidősebb színésznője, Baleczky Annamária az MTV egykori bemondója és Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió legendás főbemondója követett. Novemberben olyan egyéniségek távoztak, mint Stephen Hillenburg, SpongyaBob megalkotója, Nicolas Roeg, Az előadás és a Ne nézz vissza rendezője, valamint a kétszeres Oscar-díjas rendező, Bernardo Bertolucci. Decemberben Andrej Bitov író, Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, Grendel Lajos Kossuth- és József Attila-díjas író, Penny Marshall, a Segítség, felnőttem! és az Ébredések rendezője és Kun Zsuzsa Kossuth-díjas balettművész távozott.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/66957/pics/lead_800x600.jpg
árverés,film,irodalom,koncert,összefoglaló,régészet,történelem,zene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?