Blogolj!

Nagyszabású, a busójárást bemutató kiállítás nyílik a Hagyományok Házában

Egy igazán különleges kiállításra készül a budapesti Hagyományok Háza, ugyanis a mohácsi busójárás megújuló hagyományát bemutató tárlat nyílik Poklade címmel január 12-én az intézmény Kallós Zoltán termében.

A március 5-ig nyitva tartó nagyszabású tárlaton népi iparművészek és busóálarc-faragó mesterek munkái mellett megtekinthetők lesznek Répásy Zsolt fotós utóbbi években készült képei, amelyeken keresztül a látogatók betekintést kapnak az UNESCO által szellemi kulturális örökségként elismert mohácsi busójárás különleges és bensőséges világába – olvasható a Hagyományok Háza közleményében. 

Répásy Zsolt fotográfus busó témájú munkái közül korábban az amerikai National Geographic egyet az év legjobb 50 fotója közé választott.

Emellett Kolbe Mihály grafikus és festőművész farost lemezre készített különleges busó témájú alkotásai is megtekinthetők lesznek, amelyek egy mohácsi maszkfaragó mester saját gyűjteményéből származnak.

A mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumból és a helyi Népi Iparművészektől érkező tárgyak segítségével az érdeklődők párhuzamot állíthatnak múlt és jelen között, megismerhetik a hagyomány régi és napjainkra megújult elemeit. Mint írják, a farsangi szokásoknak, így a mohácsi busójárásnak is elengedhetetlen velejárója a zene és a tánc.

A kiállításmegnyitó vendége lesz a Poklade zenekar, amely a mohácsi busókkal tánctanítással egybekötött dél-szláv táncházat is tart.

A poklade kifejezést a mohácsi sokácok a farsang megnevezésére is használták, de a szó átöltözést, átváltozást is jelent

Kiállításmegnyitó: 2019. január 12. 16 óra

(Borító: kincsesbaranya.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/67176/pics/lead_800x600.jpg
busó,Eseménynaptár,Hagyományok Háza,Hírek,kiállítás,mohácsi busójárás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?