Blogolj!

A kormány megvásárolta Munkácsy Golgotáját

Dorogi László

A magyar kormány már régóta szerette volna megvenni a legendás műalkotást, amelyért most 3 milliárd forintot fizettek Pákh Imre tulajdonosnak.

Fotó: MTI

Az állam már 2010-ben szerette volna megvenni Munkácsy Muhály híres festményét, de az akkori 1,6 milliárd forintos ajánlatot Pákh visszautasította, ezt követően a kormány védetté akarta nyilvánítani a Golgotát, hogy ne lehessen kivinni az országból, és csak lényegesen alacsonyabb áron lehessen eladni, de a Kúria hatályon kívül helyezte a döntést. A döntésig a Déri Múzeumban volt kiállítva az alkotás, letakarva.

Pákh állítása szerint 2015-ben egy orosz milliárdos kétszer annyi pénzt ajánlott a festményért, mint a magyar állam, de egy amerikai evangélikus egyházhoz közel álló csoport is szerette volna magáénak tudni, az állami vásárlássa most egy több mint százéves folyamat ért véget és a három festmény véglegesen Debrecen képzőművészeti attrakciójává válhat.

A Golgota Munkácsy Mihály híres Krisztus-trilógiájának (Krisztus Pilátus előtt, Golgota, Ecce Homo) másodikként megfestett darabja, 1884-ben készült el, ám kis híján csak néhány évig maradt fenn, ugyanis a festmény első tulajdonosa, John Wanamaker multimilliomos amerikai kereskedő és reklámszakember saját házában "állította ki", ám 1905-ben a ház leégett, a Golgotát csak úgy sikerült megmenteni a lángoktól, hogy kivágták keretéből és néhány évvel később pótolták a tűzben megsérült, hiányzó részeket.

A három képet sokáig senki, még maga az alkotó sem látta együtt kiállítva, erre a közönségnek először 1995-ben nyílt lehetősége, ekkor kérték fel Szentkirályi Miklóst a Krisztus Pilátus előtt című kép restaurálására, ezt követően állították ki a három műalkotást a debreceni Déri Múzeumban.

A trilógia 2014-ben megbomlott, amikor a Krisztus Pilátus előtt című képet a bérleti szerződés lejártával vissza kellett szállítani kanadai tulajdonosához, azonban a magyar állam 2015-ben bejelentette vásárlási szándékát, majd meg is vásárolta a festményt.

(Forrás: Wikipédia)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/67350/pics/lead_800x600.jpg
festmény,Golgota,Munkácsy Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?