876 fővel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma
876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt három krónikus beteg, az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő.
Blogolj!

A doni áttörés a Magyar Honvédség fekete napja

A doni áttörés napja a honvédség fekete napjaként íródott be a magyar történelembe - hangsúlyozta Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára.

A  doni áttörés évfordulója alkalmából tartott pénteki budapesti megemlékezésen Szabó István felidézte, 1943. január 12-én indított támadást a szovjet haderő a 200 ezer fős magyar hadsereg ellen. Azt mondta, lehetőségeihez mérten a legjobban felszerelték a magyar haderőt, de évtizedeken keresztül úgy tartották hiányos felszereléssel valójában meghalni küldték a magyar katonákat a Don-kanyarhoz.

A szovjet haderőt a leghidegebb éjszakán azzal a céllal küldték, hogy az utolsó emberig felszámolja a magyar haderőt

- hangsúlyozta.

A magyar hadsereg mintegy 120 ezer katonát vesztett - idézte fel az államtitkár. Megjegyezte:

a magyar katonák vélhetően nem akartak hősi halált halni, mégis, esküjükhöz híven küzdöttek a végsőkig, s életüket adták a magyar haderő kötelekében.

A doni áttöréshez kötődik a magyar hadtörténelem egyik legnagyobb embervesztesége, a magyar katonák egyik legnagyobb véráldozata - hangsúlyozta a politikus.

 Gyertyák égnek a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg doni katasztrófájának 76. évfordulóján megrendezett emlékező gyászmisén a Budavári Nagyboldogasszony-templomban.

Az államtitkár kiemelte: ahogy a magyar történelem során sokszor, úgy a doni áttörésnél is bebizonyosodott, hogy a magyar honvéd nem futamodik meg. A korabeli dokumentumok, visszaemlékezések azt bizonyítják, hogy a magyar honvédek a Donnál a végsőkig kitartottak, még akkor is, amikor reménytelennek tűnt.

Hősök voltak a Donnál harcoló magyar katonák

- jelentette ki Szabó István, a budai Várban, a Kapisztrán téren, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán tartott ünnepségen. A rendezvény előtt gyászmisén emlékeztek meg a doni hősökről. 

(Fotók: MTI - Bruzák Noémi)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/67535/pics/lead_800x600.jpg
doni áttörés,Hírek,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?