Blogolj!

Risztov Éva az irodalom rajongók kedvence is lett

Risztov Éva elképesztő! Mindig is az volt. Amikor a medencében úszott akkor is csillag volt, aztán amikor a nyílt vízi mezőnyben a csúcsra ért, akkor is és most, a sportolói pályafutása után is az. Az olimpiai bajnok úszó legutóbb éppen a Várkert Bazárt Várkert Irodalom című rendezvényén vette le a lábáról a teljes közönséget. Csillogó humora és az élet dolgairól, a nézőkkel megosztott véleménye is figyelemre méltó. A Hősnők esten, amelyen Risztov Éván kívül Al Ghaoui Hesna külpolitikai újságíró, Péterfy Bori énekesnő, Törőcsik Franciska színésznő és Ugron Zsolna írónő volt Juhász Anna vendége, az olimpiai bajnok úgy lubickolt, mint annak idején a vízben. 

Risztov Éva a színpadon is otthonosan mozog (Fotó: Risztov Éva / Facebook)

Az első vastapsot valamikor akkor kapta, amikor a hősökről beszélt. 

Engem egy napig tartottak hősnek az emberek. Akkor amikor azt látták, hogy úszom. Feltették a húslevest a gázra én meg úsztam és amikor kész lett, még akkor is. Volt, aki nézett a tévében, lement a boltba bevásárolt és én még mindig a vízben voltam.

Aztán persze szó esett arról is, hogy úszónak lenni nem könnyű, de nemcsak a sportolónak komoly feladat ez, hanem a családnak is. Risztov Éva visszaemlékezett arra, hogy minden nap fél ötkor kelt és az édesanyja már készítette is neki a reggelit. Majd hat-nyolc kilométer úszás után – ezalatt az osztálytársai és a tanárai még javában aludtak – ment az iskolába. A csillogó érmek megszerzéséhez ez is hozzátartozik – a lemondás ,hétköznapi dolgok háttérbeszorítását is jelenti. Az olimpiai bajnok ezzel kapcsolatban egy emberi, szép történetet mesélt el. 

Amikor az esti edzések után hazaértem, akkor neki kellett állni a kötelező olvasmányoknak, de ilyenkor már annyira fáradt voltam, hogy általában a könyvek címénél elaludtam. És ekkor jött az anyukám, aki az ágyam szélére ült és felolvasta nekem a fejezeteket.

Risztov Éva megállta a helyét, sőt otthonosan mozgott egy irodalmi esten is. Pedig talán kevesen gondolták volna róla, hogy egyszer ilyen rendezvényekre kap meghívást. 

Nem gondolkodtam soha, hogy hova sodor az élet, de jól éreztem magam. A többi vendéggel most találkoztam először, de nagyon szimpatikusak voltak és sokat tanultam tőlük.

A színpadi beszélgetés kapcsán több alkalommal is szóba került a gyermekvállalás kérdése. Risztov Éva is elmondta ezzel kapcsolatban a gondolatait, hiszen neki is egyre több alkalommal hozzák szóba ezt. 

Az ember egyszer elhint egy mondatot, az nem jelenti azt, hogy ez tölti ki minden percét. Persze a többiek gyorsan rácsaptak erre és mindenki elmondta a tanácsait, de nem ez határozza meg a napjaimat.

Az olimpiai bajnok mögött nehéz pályafutás áll, hiszen hosszú éveken át gyűrte a kilométereket a medencében, majd egy időre felfüggesztette a karrierét, hogy aztán a nyílt vízi úszók között visszatérjen és olimpiai bajnok legyen. A színpadon elmondta, hogy kellett neki az a három és fél év, hiszen sok minden maradt ki az életéből korábban, amelyek ebben az időszakban előtérbe kerültek. „Korábban félötkor keltem, ezekben az években, meg akkor értem haza” – mondta. Ránézésre az élete most is kiegyensúlyozottnak és kereknek tűnik. 

Teljesértékű az életem és próbálom bepótolni mindazt, ami kimaradt. Nagyon sok élményem és értékem van, de meg kell tapasztalnom mindazt, amivel korábban nem találkoztam.

London olimpiai bajnoka követi az úszást és szurkol is. A sportágtól nem szakadt el, de

Nem foglalkozom az úszással, mint mozgással, de az úszószövetségben, az utánpótlásra, a Jövő bajnokai programra figyelek, ezekre szeretném felhívni a figyelmet. Nagyon szurkolok az úszóknak.

Sokaknak – akik eddig talán nem is ismerték – Risztov Éva azzá vált. Egy irodalmi esten. 

1
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/67683/pics/lead_800x600.jpg
Várkert Bazár,Várkert Irodalom
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-01-16 17:21:02
A Risztov Éva "jelenséget" már több, mint százötven éve röviden, tömören, lényegre törően megfogalmazta valaki, akit - remélem - minden magyar ember teljes joggal a haza egyik legnagyobb költőjének tart:
• " Embernek lenni mindég, minden körülményben!!!! "
(Arany János: Epilógus c. alkotásában)
A magam részéről csak gratulálni tudok Évának !!!!
Éltesse sokáig a Teremtő !!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?