3816-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Újabb négy krónikus beteg veszítette életét a koronavírus-járványban, viszont már alig négyszázan vannak kórházban.
Blogolj!

A magyar kultúra napját ünnepli az egész ország

1989. óta január 22-e egyet jelent a magyar kultúra napjával, ugyanis 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Ezért az egész országban számos kulturális és művészeti programot szerveznek ilyenkor.

Országszerte díjátadókat, kiállításmegnyitókat, színházi és zenés előadásokat tartanak. Érdemes ezek közül szemezgetni:

A Hagyományok Házában például a Fölszállott a páva című műsor legjobb képeiből nyílik kiállítás A páva tündöklő színei 2012-2018 címmel, ami a tehetségkutató legjobb pillanatait eleveníti fel és betekintést adnak a verseny kulisszái mögé is.

A Nemzeti Örökség Intézete kedden a Fiumei úti sírkertben tartott ingyenes sétákkal csatlakozik a magyar kultúra napjához.  A tíz órakor induló Halhatatlan művészet - Szobrászok és szobrok című vezetésen a jelentkezők felfedezhetik a sírkertet mint szoborparkot, hiszen nemcsak a Fiumei úton nyugvó szobrászok sírjait keresik fel, hanem a sírkertben található szobrok történeteivel is megismerkedhetnek. A 14 órakor induló Ami bennem lélek című irodalmi séta kalandos életutakat, szövevényes szerelmeket, borospohár mellett elmondott történeteket mutat be.

Pest megye sem marad ki: Szentendre Fő terén kedden délben ismét megrendezik a Himnusz-flashmobot, azaz a résztvevők közösen éneklik el a költeményt, Budakeszin pedig Pápai Erika színművész önálló estjével ünneplnek, valamint Szigethalmon Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje várja a Városi Szabadidőközpontban az érdeklődőket.

Mint ahogy több városban is napokkal ezelőtt elkezdődtek a programok, így nem meglepő, hogy ennek keretében már hétvégén megnyitották Szabó Virág Egy csöpp föld, egy csepp ég című kiállítását a fővárosi Ballonyi Galériában, amiről a Blogstar készített is egy összeállítást.

Debrecenben Himnuszaink címmel a diákoknak tartanak játékos ismeretterjesztő foglalkozást január 22-én a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Benedek Elek fiókkönyvtárában. A tanulók előadást hallhatnak a magyar kultúra napjáról, Kölcsey Ferencről, a Himnuszról és a Székely Himnuszról is. A diákok saját himnusz írásával és címer készítésével is megpróbálkozhatnak.

Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központban Nagyváradi Erzsébet és Rubold Ödön színművészek Babits-estjét rendezik meg január 25-én, a versfolyammal – amelyben a költő legismertebb és ritkábban megszólaltatott versei közül is szerepelnek majd művek.

Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban a január 23-án rendezendő városi ünnepségen Berecz András énekes, mesemondó lép fel néptáncosok közreműködésével.

A Dunaföldvári Művelődési Központban január 25-én – a hagyományos mecénásdíj és a Dunaföldvár kultúrájáért díj átadása mellett – az Esszencia együttes ad zenés irodalmi műsort Csík János népzenésszel és Őze Áron színművésszel. Az Úgy szálljon hozzád ez a dal című produkcióban 20. századi magyar költők, Ady, Radnóti, Juhász Gyula, Weöres Sándor és József Attila versei hangzanak el.

További számos programmal és készülnek a napokban, így érdemes figyelni a kulturális intézmények, kiállítások eseményeit, rendezvényeit.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/67928/pics/lead_800x600.jpg
A magyar kultúra napja,Eseménynaptár,program
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?