Blogolj!

Bessenyei-emléktáblát avattak a belvárosban

Dorogi László

Születésének századik évfordulója alkalmából avatta emléktáblát vasárnap Bessenyei Ferenc tiszteletére Budapesten, az V. kerületi Kálmán Imre utca 10-ben.

Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye kétszeres Kossuth-díjas színmész születésének 100. évfordulója alkalmából állított emléktábla avatásán a budapesti Kálmán Imre utca 10 előtt 2019. február 10-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A helyszínválasztás persze nem véletlen, Bessenyei Ferenc 13 éven át - 1957-től 1970-ig - lakott a ház első emeletén.

"Mától aki elmegy e ház előtt, és rápillant a Madarassy István képzőművész tervezte és alkotta emléktáblára, egy pillanatra kihallhatja a falak mögül az épület egykori lakójának szívdobbanásait, hiszen Bessenyei Ferencnek a tehetségénél, isten adta alkatánál, időn is átzengő emlékezetes hangjánál csak a szíve volt nagyobb"

- mondta Fekete Péter kulturális államtitkár a tábla avatásán, majd Cenner Mihály színháztörténész szavati idézve hozzátette, a huszadik század második felének magyar színjátszását Bessenyei Ferenc művészi munkája fémjelzi.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója úgy fogalmazott, a tábla avatásával egy igazi nagyformátumú színészre emlékeznek, egy igazi óriásra, hozzáfűzte, Bessenyei Ferenc egész életében meghatározó szereplője volt a magyar kulturális életnek. Mint mondta, a színész azt a korszakot képviselte amikor "valóban a teljesítmény hozta a hírnevet, amikor igazi hősök mozogtak a színpadon, nagy érzelmek, nagy lendületek, nagy indulatok".

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója beszédet mond a Bessenyei Ferenc kétszeres Kossuth-díjas színmész születésének 100. évfordulója alkalmából állított emléktábla avatásán a budapesti Kálmán Imre utca 10 előtt 2019. február 10-én. Mellette Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye (b5), Kovács István (b6), Rubold Ödön (b8) és Tóth Enikő (j2) színművészek. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Halála után olyan korszak következett, amely inkább a kicsiről beszélt, a hős lendület helyett az egyéni szorongás, az "apró emberi mivoltunk" került fókuszba.

"Én hiszek a nagy színészben, amilyen Bessenyei Ferenc is volt"

- fűzte hozzá az igazgató, aki elmondta, hogy a színház a színművészre emlékező táblát a Pesti Magyar Színházzal közösen állította, a MASZK Országos Színészegyesülettel közösen pedig az elkövetkező évben további több mint 10 táblát avatnak. Hangsúlyozta: fontos, hogy a szakma képviselői példát mutassanak, és emlékezzenek a magyar színjátszás legfontosabb alakjaira.

Wohlmuth István, az V. kerület kulturális tanácsnoka kiemelte, Bessenyei nagy művész, hiteles és igaz magyar ember volt. Nekünk az a dolgunk, hogy a hozzá hasonló emberek emlékét megőrizzük, és továbbadjuk a következő generációknak - fűzte hozzá.

Címkék: Bessenyei Ferenc
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/68720/pics/lead_800x600.jpg
Bessenyei Ferenc
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?