Blogolj!

Átadták a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat

Idén egy színészházaspár, Huszti Péter és Piros Ildikó, illetve a Bessenyei Színkör kapta az elismerést.

A díj átadásán jelen volt B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye is.  

A gálát megelőzően Bessenyei Ferenc születésének századik évfordulója alkalmából  emléktáblát avattak a művész szülőházán.

A Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat még 2008-ban alapította a hódmezővásárhelyi önkormányzat. A város díszpolgáráról elnevezett elismerést minden évben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül egy művésznek, valamint egy csoportnak adják. Az elismerés az oklevél és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakett mellett másfél millió forint pénzjutalommal is jár.

Idén a legendás színészpáros, Piros Ildikó és Huszti Péter kapta az elismerést.

Piros Ildikó 1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Harmadéves főiskolásként főszereppel mutatkozott be a Madách Színházban, ahol diplomája megszerzése után végleges szerződést kapott. Harminchét éven át, 2007-ig volt a társulat tagja, azóta örökös tag. 2007 és 2012 között a Soproni Petőfi Színház társulatának is tagja  volt. Férjével, a szintén Kossuth-díjas Huszti Péterrel több mint negyven éve élnek együtt, a színpadon is számos szerelmespárt alakítottak.

Huszti Péter a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1966-ban szerzett diplomát, ezután a Madách Színházhoz - amelynek Bessenyei Ferenc 1963-tól 1967-ig, majd 1973-tól 1980-ig tagja volt - szerződött, amelyhez azóta is hűséges. A világirodalom és a magyar irodalom nagy klasszikus szerepeit játszhatta el és rendezőként is számos siker fűződik nevéhez, színházról szóló cikkek szerzője, hat könyve jelent meg. 1964 óta filmezik és gyakran foglalkoztatja a televízió, több mint száz tévé- és mozifilmben szerepelt. 1974-től tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyet 1994 és 2001 között rektorként irányított, ma az intézmény professzor emeritusa.

A Bessenyei Színkör hat éve alakult a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ saját csoportjaként. A társulatnak az elmúlt években számos felnőtteknek és gyerekeknek szóló produkciója volt, ezeket a városban és a környező településeken mutatták be.

(borító: Rosta Tibor/MTI)

1
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/68747/pics/lead_800x600.jpg
Bessenyei Ferenc Művészeti Díj,Hírek,színház
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-02-11 18:09:16
Nagyszerű.
Ha valakik megérdemelték a díjat, akkor ők ketten biztosan megérdemelték.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?