Blogolj!

Interaktív kiállítás nyílt Móricz Zsigmondról

A tárlat helyszínéül az író egykor lakhelyét, Leányfalut választották, ezzel ünnepelve Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulóját.

Kinek a hangja? című tárlat kiemelten a fiatalokhoz szól, segítséget nyújt középiskolai tanulmányaikhoz, és kiváló helye lehet irodalomóráknak is. Ötféle játék és interaktív táblák teszik még érdekesebbé és sokoldalúbbá a helyszínt.

A kiállításhoz a ma is Leányfalun élő Móricz-leszármazottak, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) is kölcsönözött relikviákat, közöttük olyanokat, amelyek az író halála óta először kerültek vissza a településre.

Móricz Zsigmond 1911-ben vásárolt telket Leányfalun, ahova az akkor már a nyarait itt töltő Rózsahegyi Kálmánnak, a kor színészóriásának invitálására látogatott, és egy anekdota szerint a főút melletti telken megpillantott terebélyes diófa látványa ragadta meg, amely gyermekkorát, a tiszacsécsei tájat idézte fel benne. A háromholdas birtokon édesapja, Móricz Bálint épített házat, majd ezt bővítették tovább az évek során Kós Károly és munkatársai tervei alapján.

A Móricz-házban ma is a leszármazottak élnek, így az új állandó kiállítás a mellette lévő épületben kapott helyet.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/69194/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,kiállítás,Móricz Zsigmond
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?