Blogolj!

94 éves korában meghalt Stanley Donen, az Ének az esőben rendezője

Meghalt Stanley Donen Hollywood leghíresebb musicaljeinek, köztük az Ének az esőben című filmnek a rendezője - a hírt fia, Mark Donen közölte.

Az ifjabb Donen azt is elmondta, hogy édesapja 94 éves korában New York-i otthonában kapott szívrohamot.

Ő volt Hollywood aranykorának egyik utolsó képviselője, az 1940-50-es években olyan világsztárokkal dolgozott, mint Fred Astaire, Gene Kelly, Cary Grant, Audrey Hepburn, Gregory Peck.

Pályafutását táncosként kezdte a New York-i Broadwayn, ahol 1941-ben először szerepelt együtt színpadon Gene Kellyvel. Később együtt koreografálták és rendezték az Egy nap New Yorkban című zenés filmet, amelyet 1949-ben mutattak be a mozik Kellyvel és Frank Sinatrával a főszerepekben. A 25 éves Donannak ezt volt az első filmrendezése. "Kelly volt a felelős a film összes táncmozdulatáért, én álltam a kamera mögött" - nyilatkozta egykoron.

Első önálló rendezése 1951-ben a Királyi esküvő volt Fred Astaire-rel a főszerepben. 1952-ben ezt követte az Ének az esőben Gene Kellvel, Debby Reynoldsszal és Donald O'Connorral. 1963-ban került a mozikba az Amerikai fogócska című rendezése Cary Grant, Audrey Hepburn és Walter Matthau főszereplésével.

Donant kilencszer jelölték Oscar-díjra, ám végül 1998-ben az Amerikai Filmakadémia életműdíját kapta meg. 2014-ben a velencei filmfesztivál is életműdíjjal tüntette ki.

(Borító: nbcnews.com)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/69308/pics/lead_800x600.jpg
film,Gyász,musical,Stanley Donen
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?