Blogolj!

Nagyvásznon emlékeznek meg Cseh Tamásra

Cseh Tamás mozija címmel rendeznek programot szombaton a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban az idén tíz éve elhunyt előadóművész tiszteletére.

Szombaton az Uránia mozi egy válogatás keretében négy filmet is bemutat, egészen pontosan a Cseh Tamás film, a Még kér a nép, A turné  és a 6:3, avagy játszd újra Tutti! című mozikat.

A turné és a 6:3... egyaránt 35 milliméteres kópiáról kerül mozivászonra, a vetítéseken mindkét film rendezője, azaz Tímár Péter és Bereményi Géza személyesen is jelen lesznek.

Cseh Tamás 2009. augusztus 7-én Budapesten hunyt el. 1970 körül kezdett dalokat írni, alkotótársa Bereményi Géza író, filmrendező lett, egy kivételével ő írta valamennyi Cseh Tamás-lemez szövegét: négy évtized közös munkájának eredménye mintegy húsz album és tucatnyi est. 1974-től a 25. Színházban, majd a Várszínházban, 1982 és 1998 között a Katona József Színházban adott önálló esteket, 1998-tól a Bárka Színházban lépett fel. Cseh Tamás több mint ezerkétszáz dal szerzője, ezek mindennapi élethelyzetekről, vágyakról szólnak.

Munkásságát 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2001-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2013 szeptemberétől bronzszobor őrzi emlékét a fővárosi Szent Gellért téren.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/69796/pics/lead_800x600.jpg
Cseh Tamás,Eseménynaptár,film
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?