Blogolj!

Újra megnyitották a világ legrégebbi ismert templomát

Pénteken újra megnyitották a délkelet-törökország Sanliurfa tartományában található Göbekli Tepét (“Pocakos-dombot”), amely a világ legrégebbi ismert, mintegy 12 ezer éves temploma.

A világhírű régészeti lelőhelyet még 2016 júniusában zárták el a látogatók elő örökségvédelmi és modernizálási munkálatok miatt, majd 2018-ben egyre hosszabb időszakokra részlegesen újra megnyitották. Mindeközben kialakítottak a helyszínen egy látogatóközpontot és egy kilátóteraszt, valamint egy 4000 négyzetméteres acél tetőszerkezet is emeltek a lelőhely fölé, hogy megvédje azt az időjárás viszontagságaitól.

Göbekli Tepe a kőkorszakban, mintegy 12 ezer évvel ezelőtt épült. Az épületmaradványok között a legfigyelemreméltóbbak az akár hat méternél is magasabb T-alakú oszlopok, amelyekbe az alkotók vadon élő állatok képeit faragták. A lelőhely tudományos feltárása 1995-ben kezdődött. Klaus Schmidt német archeológus és történész 2014-es haláláig vezette az ásatásokat.

Az immár fedett szabadtéri múzeum pénteki avatásán Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta, Göbekli Tepe annyira fontos lelőhely, hogy át kell írni miatta az emberiség történelmét.

Ezzel kapcsolatban az elnök kiemelte: a feltárt leletek abba a folyamatba engednek bepillantást nyújtani, hogy miként jelent meg az emberekben a közösségi élet igénye. A prehisztorikus Göbekli Tepét 18. törökországi helyszínként tavaly júliusban vette fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a világörökségi listára.

(Borító: fethiyetimes.com)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/69973/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,régészet,templom,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?