Blogolj!

Meghalt Marlen Hucijev, a szovjet újhullám legendás filmrendezője

Kilencvenhárom évesen elhunyt Marlen Hucijev grúz származású szovjet filmrendező.

A filmes nevéhez olyan Oroszországban máig népszerű művek köthetők, mint a Tavasz a kisvárosban (1956), a Mi, húszévesek (eredeti, majd később visszaállított címén Iljics őrcsapata, 1965) vagy a Júliusi eső (1957).

Az orosz-szovjet új hullámnak is nevezett filmes nemzedék meghatározó alakjának halálát az orosz filmművészszövetség jelentette be kedden. Vlagyimir Putyin orosz elnök szűkszavú közleményben nyilvánította “mély részvétét” a filmrendező, forgatókönyvíró, pedagógus, a nemzet művésze elhunyta miatt. Bár Hucijev viszonylag kevés, körülbelül egytucatnyi nagyjátékfilmet készített, tanított a Moszkvai Filmművészeti Főiskolán és számos fontos tisztséget töltött be többek között az Orosz Filmművészek Szövetségben.

A szövetség hetedik, 2008 decemberi kongresszusán a tekintélyelvű Nyikita Mihalkov ellen lázadó alkotók jelöltjeként ő lett az elnök, de csak három hónapig tölthette be a tisztséget, mert egy bíróság illegitimnek minősítette a kongresszust. Hucijev 1925. október 4-én született Tbilisziben lelkes kommunista szülők gyerekeként, akik Marx és Lenin nevének összevonásával adták neki a Marlen utónevet. Apja később a sztálini önkény áldozata lett.

(Borító: nullahategy.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/70408/pics/lead_800x600.jpg
film,Gyász,Marlen Hucijev
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?