Blogolj!

Az azték birodalom legnagyobb uralkodójának sírját tárhatták fel Mexikóvárosban

Egy azték uralkodó sírhelyét jelölhetik azok az áldozati ajándékok, köztük egy gazdagon díszített, harcosnak öltöztetett jaguár és egy fiatal fiú maradványai, amelyeket a mexikóvárosi Templo Mayor (nagy templom) romjainál tártak fel a régészek - írja a BBC. 

Az áldozati ajándékokat azték papok helyezhették el nagyjából öt évszázaddal ezelőtt egy kör alakú platformon, amely egykor a templom előtt terült el. Történelmi beszámolók szerint az 1469-1502 között uralkodott három azték király – három testvér – elhamvasztott földi maradványait ezen, vagy ennek a platformnak a közelében helyezték örök nyugalomra, fényűző ajándékok és feláldozott rabszolgák szíveinek kíséretében. A több évtizede folyó ásatások ellenére a kutatóknak soha nem sikerült még felfedezniük egy azték uralkodó sírját.

Óriási várakozás övezi a mostani munkálatokat. Úgy véljük, hogy, ahogy egyre mélyebbre ásunk, további gazdag leleteket fogunk találni

– mondta Leonardo Lopez Lujan vezető régész.

A jaguáráldozatot egy nagy méretű, négyszögletes kőláda rejtette, amelynek tartalmát még nem sikerült teljesen feltárni, de a már felszínre hozott tárgyak között van egy lándzsakilövő készülék és egy falap, amelyen a háború és a nap istenének, Vitzilopocstlinak a szimbóluma látható.

A kutatók egy emberáldozatot is találtak: a nagyjából kilencéves fiú ugyancsak Vitzilopocstli szimbólumát viseli magán, a nyakában jáde gyöngyből készült ékszert, a vállain madárcsontból készített szárnyakat találtak a régészek.

A jaguáréhoz hasonlóan, valószínűleg a gyermek szívét is kiszedték egy szertartás keretében, ennek a megerősítéséhez azonban további vizsgálatokra lesz szükség. Az áldozati ajándékok között lévő nagy számú kagylóhéj, piros tengeri csillag és korall valószínűleg a túlvilágot jelképezik.

A szakemberek szerint 2006-ban egy hatalmas monolitot tártak fel a Templo Mayor romjainál. A leleten szereplő dátum, 1502 az azték birodalom legnagyobb uralkodója – az utolsó testvér -, Ahuízotl halálának éve. Elizabeth Boone, a Tulane Egyetem kutatója szerint a jaguár az uralkodót jelképezheti rettenthetetlen harcosként.

“Könnyen lehet, hogy Ahuízotl maradványait rejti az a láda”- mondta a szakember.

A kutatók szerint az áldozati ajándékok nem csupán az aztékok vallási világába nyújtanak betekintést, hanem a gazdasági életükbe és birodalmuk földrajzi kiterjedtségébe is. A tengeri csillag például a Csendes-óceánból, míg a jádekő Közép-Amerikából, a mai Honduras környékéről származik.

A harcias és mélyen vallásos aztékok virágzó birodalmat hoztak létre, amely fénykorában a Mexikói-öböltől egészen a Csendes-óceánig terjedt az 1519-1521-es spanyol hódítást megelőzően. A Templo Mayor az aztékok egyik főtemploma volt, amely fővárosukban, Tenochtitlánban, a mai Mexikóvárosban állt.

(Fotók: Wikimedia Commons)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/70872/pics/lead_800x600.jpg
azték birodalom,Hírek,régészet,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?