Blogolj!

Nyoma veszett a világ legdrágább festményének

A Salvator Mundi című képet Leonardo da Vinci festette és jelenleg nem tudják, hogy hol van.

A kép bár most a világ legdrágább festménye, 1958-ban még csak 45 fontért, azaz kb 15 ezer forintért vették meg egy aukción. Akkor még nem tudták, hogy az alkotás Leonardo da Vinci keze munkája, erre csak 2005-ben jöttek rá.

Ennek tudatában természetesen felment az ára, és a 2017-es Christie’s New York-i aukcióján már 129 milliárd forintnak megfelelő fontért kelt el. A képet Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud szaúdi herceg vette meg, és az Egyesült Arab Emírségek fővárosában található múzeumban, a Louvre Abu-Dzabiban lett volna új helye, ám a festmény eltűnt.

A Salvator Mundit még 2018 őszén mutatták volna be, de ezt minden magyarázat nélkül lemondták. Akkor nem lehetett tudni, mi az oka ennek, de nem hivatalos forrásokból kiderült, hogy az ok egyszerű: nem találják a képet.

A helyzet kínosságát még az is fokozza, hogy a párizsi Louvre is szeretné kiállítani, így kölcsönkérné a tulajdonostól, mivel da Vinci halálának 500. évfordulója alkalmából kiállítást szerveznek a képtárban. Erre a mostani körülmények között viszont valószínűleg nem kerül sor.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/71002/pics/lead_800x600.jpg
festmény,Hírek,Leonardo da Vinci
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?