Blogolj!

Egy teljes színészgeneráció pályájának első pillanatai elevenednek meg a szemünk előtt

Szombathy Gyula és Venczel Vera / Szép Ernő: Május / 1967

Az ELTE és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendszerezte és digitalizálta az Ódry Színpad 1956 és 1969 közötti vizsgaelőadásain készült archív felvételeket, aminek segítségével egy legendás színészgeneráció első szárnypróbálgatásait nézhetjük vissza.

Az archívumban 26 előadás több mint 300 fotóját dolgozták fel az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet hallgatói Fodor János (ELTE BTK KITI) egyetemi adjunktus vezetésével.

Az archív fotókon látható színészek között van Vajda László, Schütz Ila, Vallai Péter, Monori Lili és Verebes István, Ronyecz Mária, Iglódi István, Esztergályos Cecília, Káldi Nóra, Venczel Vera, Márton András és Benedek Miklós.

 

Olyan előadások elevenednek meg a fotókon, mint Csehov Három nővére, Bertold Brecht A szecsuáni jólélek című színműve és Móricz Zsigmond regénye alapján a Légy jó mindhalálig c. előadás.

Az adattár igencsak részletes lett, ugyanis nevekkel, pozíciójelölésekkel, szerepekkel és adatbázisok (OSZMI, SZFE OPAC, IMDB, Wikipedia, Port.hu) kapcsolásával bővítették: 700 rekordos mutató készült a képek adatairól, a rajtuk szereplő színészekről, a bemutatott darabokról, azok szerzőiről és rendezőiről, valamint a fényképek készítőiről.

Címkék: fotó, Hírek, színház
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/71077/pics/lead_800x600.jpg
fotó,Hírek,színház
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?