hirdetés
Blogolj!

Dokumentumfilm készült Kodály Zoltánról

A fikciós dokumentumfilm Kodály Zoltán gyermekkorát és fiatalkorát dolgozza fel .

A mi Kodályunk című film Petrovics Eszter rendezése, ami zenészek szemszögéből mutatja be Kodályt az 1910-es szerzői estjét középpontba helyezve.

Az 1910-es önálló szerzői esten az I. vonósnégyes, a Kilenc zongoradarab, valamint a Szonáta gordonkára és zongorára című mű hangzott el. A filmben az estet nem rekonstruálják, hanem újból megrendezik 2019-ben - mondta el a rendező az MTI-nek, hozzátéve: a kerettörténetben erre a hangversenyre készülnek a fiatal muzsikusok, Ránki Fülöp zongoraművész, Devich Gergely csellista és a Kruppa Kvartett, utóbbi a vonósnégyes részleteit adja elő. A koncertre való készülődés közben ötlik fel a fiatalokban, hogy fel kellene kutatni Kodály múltját, így ellátogatnak Galántára és Nagyszombatra, a mai szlovákiai területekre, ahol a zeneszerző gyerekeskedett, majd gimnáziumi éveit töltötte. Kodály írásai belső monológként hangzanak el Kaszás Gergő színművész előadásában, régi rádiós anyagok felhasználásával megszólalnak pályatársak és tanítványok is.

A  másfél órás film tíz nap alatt forgott le, ami a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) felkérésére készült három részes sorozat első darabja. A szűk stábot Muhi András producer, Sibalin György operatőr és Kun Balázs vágó alkotta. A film a tervek szerint majd a tévében lesz látható.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/71306/pics/lead_800x600.jpg
dokumentumfilm,Hírek,Kodály Zoltán,zene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?