Blogolj!

Szentelt tűzön főzték a húsvéti vacsorát

Pintér M. Lajos

A húsvéti ünnepkör szerves részét képzi a tűz- és vízszentelés hagyománya – vázolta Bereczki Ibolya néprajzkutató az M1-en.

Illusztráció: pixabay.com

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese elmondta, hogy nagypénteken nemcsak Krisztus kereszthaláláról emlékeztek meg, hanem az a nagypénteki tisztálkodásnak, a rituális fürdésnek is az ideje. Ehhez a naphoz több mágikus tartalmú szokás is köthető, példaként említette a nagypénteki kenyeret, amellyel a vízbe fulladt halottat keresték a folyóvizek mentén.

A hagyomány szerint nagycsütörtöktől egészen nagyszombat estig nem lehetett tüzet gyújtani. A tűzszentelést követően a parazsat hazavitték a házhoz, és azon főzték meg a vacsorát – tette hozzá az MTI híre szerint.

Kitért arra is, hogy a nagyhét minden napja más-más feladatot ad egy hagyományos parasztcsaládnak vagy falun élő családnak, ebben az ünnepre való testi és lelki felkészülés fontos szerepet játszott mind a katolikusoknál, mind a reformátusoknál.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/71647/pics/lead_800x600.jpg
hagyomány,húsvét,népszokás,vallás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?