Blogolj!

Kiderült, mi okozhatta Leonardo da Vinci jobb kezének bénulását

Olasz orvosok szerint Leonardo da Vinci jobb karja egy esés következtében szenvedhetett izomsorvadást, így eddig tévesen hitték azt, hogy stroke okozta a reneszánsz polihisztor jobb kezének lebénulását.

Leonardóról köztudott, hogy élete utolsó éveiben bal kézzel dolgozott, mert jobb keze lebénult, eddig azt feltételezték a szakemberek, hogy kezének megbénulása stroke következménye volt. David Lazzeri sebész és Carlo Rossi neurológus Leonardóról készült két műalkotást elemzett, majd ez után publikálták a szóban forgó elméletüket a Journal of the Royal Society of Medicine című folyóiratban.

Az egyik egy portré az idős művészről, egy krétarajz, amelyet Giovanni Ambrogio Figino lombard művész készített. Ezen jól látható Leonardo ruhája ujjával takart jobb keze és kézfeje merev ujjakkal. Egy szélütés következtében az ujjai úgy állnának, mintha ökölbe lenne szorítva a keze – írta Lazzeri a tanulmányban, aki szerint a rajzon látható kéztartás karizomsorvadás (ulnar palsy) eredménye. A kar singcsonti idege a válltól a kisujjig fut és szinte az összes kézizmot vezérli, lehetővé téve a finom motorikus működéseket.

Az esés, amelyet Leonardo elszenvedett, felső karjában okozott sérülést és bénuláshoz vezetett. Ez magyarázhatja azt, miért maradt befejezetlen élete utolsó öt évének számos festménye, köztük a Mona Lisa, miközben a festőművész rendszeresen rajzolt és tanított – írták az orvosok.

Da Vinci a bal kezével ugyan képes volt rajzolni, ám nem tudta tartani a festőpalettát jobb kezében. Firenzei kutatók egy korábbi tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy Leonardo kétkezes volt, képes volt mindkét kezével írni, festeni és rajzolni.

(Borító: culto.latercera.com)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/72544/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,Leonardo da Vinci
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?