Blogolj!

Testvérnemzetek kiállítása – egyedülálló relikviák Varsóban

Pintér M. Lajos

A magyar és a lengyel közös történelem ezer évének emlékeit mutatja be Varsói Királyi Múzeum.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Testvérnemzetek közös történelme címmel nyílt több budapesti gyűjteményből egyedülálló történelmi relikviákat felvonultató kiállítás hétfőn a Varsói Királyi Lazienki Múzeumban – írja az MTI.

A tárlat ezer év tárgyiasult emlékeit gyűjti össze: a magyar történelem, kultúra, eszme- és jogtörténet számos ponton kapcsolódik a lengyelhez, ebből a rendkívül gazdag örökségből a kiállítás készítői azokat emelték ki, amelyek a lengyelek és a magyarok számára is fontosak.

Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós emlékeztetett: Magyarország három királyt adott Lengyelországnak, és a magyar trónon is ült három, a Jagelló családból származó király. A kiállítás anyagából a tárcavezető kiemelte azt a rendkívül ritkán látható dokumentumot, amelyben I. Ulászló 1440-ben elfogadja a magyar trónt, de elmondása szerint Nagy Lajoshoz köthető emlékek is láthatók.

A későbbi korokból kiállították például Ulászló király pápától kapott díszpallosát, Báthory István buzogányát, II. Rákóczi György sodronyingét, Bem József díszkardját és számos egyéb emléket is.

A Magyar Nemzeti Múzeum közleménye szerint a Testvérnemzetek közös történelme című tárlat innovatív módon ábrázolja a két ország közös történelmét, olyan jelentős magyar gyűjteményekből kölcsönzött tárgyak segítségével, mint az MNM, a Magyar Nemzeti Levéltár, valamint a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum. A kiállítás augusztus 6-ig látogatható a Varsói Királyi Lazienki Múzeumban.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/72577/pics/lead_800x600.jpg
kiállítás,kultúra,Lengyelország,Magyarország,múzeum,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?