Blogolj!

A természetfilmezés atyja, aki az angol humorral is megajándékozta a világot

Dorogi László

A természetfilmezés úttörője, Sir David Attenborough milliók otthonaiba varázsolja be vadvilágot, kápráztatja el nézőit és hívja fel a figyelmüket az emberiség égetően fontos kérdéseire - immáron majd hét évtizede.

Fotó: Sky.com

1952-ben gyakornokként csatlakozott a BBC stábjához - úgy, hogy előtte mindössze egyetlen televíziós műsort látott -, 1957 óta pedig maga is természetfilmeket és sorozatokat készít a televíziós csatorna számára. Zoo Quest című sorozata valóságos áttörést jelentett természetfilmezés történetében, ez volt az első olyan vadvilágról szóló dokumentumsorozat, amely kiszakadt a stúdió keretei közül és valódi élőhelyükön mutatta be az állatokat - csimpánzok, óriáskígyók és egzotikus madarak költöztek be világszerte az emberek nappalijába.

Talán kevesen tudják róla, de oroszlánrészt vállalt a hatvanas évek végén a színes televíziózás európai térnyerésében. Nagy versenyt nyertek meg a BBC-vel, ugyanis egy rivális német televíziós csapat is nagyon közel állt a technológia beindításához, de végül az angolok három héttel beelőzték őket. 1969-ben, immáron a BBC programigazgatójaként újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett - ezúttal viszont nem a természetfilmes terepen. Ekkor indult el a mára klasszikussá váló Monty Python-sorozat a csatornán, amely később számtalan angol humorra alapozó sorozatnak nyitotta meg az utat.

Néhány évvel később visszatért a dokumentumfilmek készítéshez, és azt is kevesen tudják róla, hogy már jóval Bear Grylls előtt beköltözött egy döglött teve tetemébe a sivatagban, hogy ne fázzon a sivatagi éjszakai fagyban. Filmre vette a világ különleges etnikumait, olyan népcsoportok kultúráit vitte képernyőre, amelyeket nagyon kevesen ismerhettek meg volna enélkül.

Fotó: The Courier

Attenborough a magyar nézők szívébe híres-hírhedt trilógiájával lopta, amelynek részei az Élet a Földön, Az élő bolygó és Az élet megpróbáltatásai voltak, a hátizsákos világjáró hihetetlen kalandjainak és közvetlen, sztorizós modorának köszönhetően egy csapásra Cousteau kapitány és Gerald Durrell egyenrangú társává emelkedett. A mai napig gyárt filmeket, az utóbbi időben elsősorban a globális felmelegedés problémáját szeretné megmutatni a közönségnek. Legismertebb sorozata egyébként a kilenc epizódból álló Élet-sorozat, amely átfogó képet mutat be a földi élővilágról, de komplett munkásságát szinte lehetetlen felidézni.

A természettudományok széles körű ismertetésében végzett nagy formátumú munkásságának elismeréseként egy 1998-ban felfedezett új hangyászsün fajt róla neveztek el, de 1985-ben a királynő is lovaggá ütötte, majd húsz évvel később megkapta az Order of Merit kitüntetést is. S hogy miért elevenítettük fel néhány pillanatát pályafutásának? Azért, mert Sir David Attenborough ma ünnepli 93. születésnapját, Isten éltesse sokáig!

(Források: Wikipédia, BBC)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/72649/pics/lead_800x600.jpg
dokumentumfilm,Sir David Attenborough
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?