Blogolj!

Kultúrtörténeti szenzáció: Renoir remekművével gazdagodott a Szépművészeti

Pintér M. Lajos

A Fekvő női akt című festményt a magyar kormány támogatásának köszönhetően, 3,5 milliárd forintért vásárolta meg a múzeum. Az alkotást Orbán Viktor miniszterelnök és Baán László főigazgató leplezték le kedden ünnepélyesen. Május 24-étől tekinthetik meg a látogatók.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az egyik legnevesebb impresszionista mester remekművével gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye: Renoir Fekvő női akt című festményét a magyar kormány támogatásának köszönhetően vásárolhatta meg az intézmény.

A festményt Orbán Viktor miniszterelnök és Baán László főigazgató leplezték le kedden a Szabolcs utcában, ahol átadták az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) Liget Budapest projekt keretében elkészült épületét.

A fantasztikus francia alkotó művének megvétele rövid időn belül a második történelmi léptékű gyűjteménygyarapítás, ugyanis az év elején – szintén a kormány támogatásával – Van Dyck Stuart Mária Henrietta hercegnő esküvői portréja című műve került a Szépművészetibe.

A csaknem életnagyságú, 1903-ban festett akt 12,3 millió dollárért, azaz mintegy 3,5 milliárd forintért került magyar tulajdonba. Ezzel a műalkotás a Szépművészeti elmúlt száz évének legjelentősebb egyedi értékű szerzeményezése.

A képen Gabrielle Renard, a mester egyik kedvenc modellje jelenik meg. A Renoir-életmű kiemelkedő darabjaként ismert akt 1907 decemberében a Nemzeti Szalon tárlatán már járt Budapesten.

Május 24-én egy az erre az alkalomra összeállított kamaratárlaton találkozhatnak vele először a látogatók.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/72877/pics/lead_800x600.jpg
festészet,festmény,képzőművészet,kultúra,Renoir,Szépművészeti Múzeum
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?