Blogolj!

Ahol az álmok testet öltenek - Art Capital 2019

Újra megnyitotta kapuit az Art Capital, Közép-Kelet-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, amelyet idén már negyedik alkalommal rendeznek meg Szentendrén, a magyar képzőművészet fellegvárában.   

Ahogy azt már megszokhattuk, a fesztivál minden évben egy adott téma köré szerveződik, ami idén az álom és művészet különleges kapcsolata lesz, ennek megfelelően pedig a 2019-es Art Capital a Régi és új álmok címet kapta. Idén a 19 tematikus kiállítás mellet további 52 önálló program várja a látogatókat.  

A téma rendkívüli szabadságának köszönhetően igazán különleges alkotásokkal találkozhatunk majd, így a festészet és a fotózás szerelmesei mellett az installációk kedvelői is kedvükre válogathatnak a tárlatok között. Hogy csak egy pár kiemelkedő művészt és művet említsünk, az Ars Electronica nagydíját elnyerő orosz Dimitry Kawarga például személyesen installálja Anyag és test című projektjét a MűvészetMalomban, a cseh Valentýna Janů Elbűvölve című alkalmi projektje Alfred Hitchcock azonos című filmjét vette alapul, Babos Zsili pedig Álom az álomban címmel készít helyspecifikus installációt.  

Azoknak sem lesz okuk a panaszra, akiket inkább a kiállítások érdekelnek jobban, ugyanis ők megnézhetik például a város Fő terén lévő Képtárban a Szentendrei Teátrum félévszázados történetét bemutató tárlatot, vagy a Ferenczy Múzeumban, Magyar szürrealizmus címmel azt a nagyszabású, átfogó kiállítást, amely az irányzat 1924-1969 közötti időszakának magyarországi műveire fókuszál.  

Ha pedig szabadulnánk egy kicsit a zárt terektől és a Buñueli légkörtől, akkor irány a szabad, ahol mások mellett Koronczi Endre Extrém alvás című projektje vár ránk, valamint azok az egyszemélyes videófülék is, amelyekben a világirodalom leghíresebb álomjeleneteivel találkozhatnak a látogatók szentedre utcáin.

Valamint újra visszatér a tavaly már óriásisi sikert arató ledfal is, amelyen idén is lehet majd mozizni. A szervezők a filmművészet olyan nagyjainak az alkotásaival várják az érdeklődőket, mint Ingmar Bergman, Luis Bunuel, Tim Burton, Enyedi Ildikó, Erdély Miklós, Terry Gilliam, Jeles András, Akira Kuroszava, Christopher Nolan, Andrej Tarkovszkij és Vincent Ward.  

Természetesen a színház sem maradhat el az idei kínálatból, amelynek az egyik leginkább várt programja Az ember tragédiája című, Madách klasszikusa nyomán született előadás. A Sardar Tagirovsky rendezésében készülő produkció különlegessége, hogy egy erre az alkalomra szerveződött társulat az eredeti művet, változtatások nélkül adja elő.  

Az Art Capital - Régi és új álmok május 25. - szeptember 1. között várja az érdeklődőket Szentendrén.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/73512/pics/lead_800x600.jpg
Art Capital,Eseménynaptár,film,fotó,irodalom,kiállítás,program,Szentendre,színház
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?