Blogolj!

Meghalt Térey János

A Litera információi szerint negyvennyolc éves korában elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító.

Térey János 1970-ben Debrecenben született. 1989-től 1991-ig magyart és történelmet tanult a budapesti Tanárképző Főiskolán, majd az ELTE Bölcsészkarán. 1997–1998-ban a Cosmopolitan olvasószerkesztője volt. 1998 óta szabadfoglalkozású író.

Verseit 1990-től közli az Élet és Irodalom, a Holmi, a Jelenkor, az Alföld és a 2000. Nyolc verseskönyve és egy novelláskötete jelent meg.

Legjelentősebb munkája a Paulus című verses regény, illetve drámatetralógiája, A Nibelung-lakópark.

A drámaciklus harmadik részét, a Hagen avagy a gyűlöletbeszéd címűt a Krétakör Színház mutatta be 2004 októberében a budavári Sziklakórházban. Az előadás vendégjátékként szerepelt Wiesbadenben, a „Neue Stücke aus Europa” fesztiválon.

2006 tavaszán az Akademie Schloss Solitude ösztöndíjasa volt Stuttgartban. 2010-ben a Halma Network vendége a lettországi Ventspilsben és az írországi Annaghmakerrigben, a Tyrone Guthrie Centre-ben. Utolsó munkája tavaly jelent meg, Kéli holtak címmel. A kötettel kapcsolatban így nyilatkozott Literának:

"A Káli-medence az a táj, ahol találkozik Isten munkája a teremtményeivel, ahol az ember a tájhoz méltó tevékenységet űz, megfelelő infrastruktúrát hozva létre. Általában. Legyünk őszinték, emberek nélkül a Káli-medence még szebb lenne, de akkor nem volna kinek elmesélni."

Térey János pályája során számos díjban és elismerésben részesült: 1995-ben Déry Tibor-díjat kapott, 2001-ben József Attila-díjjal, 2002-ben Füst Milán-díjjal jutalmazták. 2004-ben a Szépírók Társaságának díjával ismerték el, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést, 2008-ban az év legjobb magyar drámája díjat az Asztalizenéért. 2010-ben pedig a Magyar Köztársaság Babérkoszorú díjával tüntették ki.

(Borító: gittegylet.com)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/73873/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,irodalom,Térey János
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?