Blogolj!

137 éve építik Barcelona jelképét, most végre építési engedélyt is kapott

Dorogi László

A Sagrada Familia Barcelona, Spanyolország és Európa egyik legkülönlegesebb bazilikája. Az épület alapkövét 1882-ben fektették le, de építési engedélyt egészen mostanáig nem kapott.

Janet Sanz, barcelonai városfejlesztésért felelős polgármester-helyettes pénteken jelentette be, hogy a helyi önkormányzat kiadta a Sagrada Familia bazilika építési engedélyét. Hogy ez miért érdekes? Azért, mert a monumentális építmény alapkövét 1882-ben, 37 évvel ezelőtt fektették le, de azóta is váratott magára az építési engedély kiadása. Sanz szerint ezzel egy történelmi anomália végére tettek pontot, a templom pedig legalizálta helyzetét.

A Sagrada Familia építési munkálatait Antonio Gaudi építész vette át egy évvel az alapkőletétel után és valóságos megszállottjává vált a templomnak. Folyamatosan újratervezte az elemeit és olyannyira nem hagyta nyugodni a templom tökéletesítése, hogy 1910-től minden egyéb munkájával felhagyott és teljes életét a Sagrada Familiának szentelte 1926-ban bekövetkezett haláláig. Ekkor az épületnek még csak a negyede - egy torony és a keleti homlokzat - volt készen és a templomot azóta is építik.

A XVI. Benedek pápa által felszentelt bazilika befejezését 2026-ra, Gaudi halálának 100. évfordulójára tervezik, de a bazilika így is a legnépszerűbb műemlék a turisták körében Barcelonában: évente 4,5 millió látogató fordul meg a templomban és környékén.

A Sagrada Familia építéséért felelős alapítvány 4,6 millió eurót fizetett az építési engedélyért, ez tartalmazza az építési adót és az illetéket is. A kiadott dokumentumban maximalizálták az épület magasságát is, ennek megfelelően a templom legmagasabb pontja 172 méteres lesz.

Címkék: templom
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/74152/pics/lead_800x600.jpg
templom
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?