Blogolj!

Újra mise a Notre-Dame falai között (videó)

Ragnar Volarus

Megtartották a tűzvész utáni első misét szombaton a párizsi Notre-Dame-székesegyházban. Persze csak minimális létszámmal, hiszen az áprilisban leégett tetőzet miatt még közel sem biztonságos az épület. Ugyan most még hívek nélkül tartották a szertartást a szentély mögötti Szent Szűz kápolnában, mert a székesegyház főhajója továbbra sem számít biztonságosnak a megrongálódott boltozat miatt. Az érseken és a Notre-Dame rektorán, Patrick Chauvet-n kívül jelen voltak kanonokok, önkéntesek és a helyreállításon dolgozók. De mint látható, még így is mindenkin fehér munkavédelmi sisak volt. 

A misét a templom oltára felszentelésének hagyományosan ünnepelt évfordulójához időzítették. A Michel Aupetit párizsi érsek által celebrált szertartáson biztonsági okokból csak harminc ember lehetett jelen, de a misét szerencsére élőben közvetítette a KTO katolikus televíziós csatorna.

A felvételeken látható, még csak éppen megkezdődtek a munkák, mindenhol törmelékhalmok, védőkerítések, ponyvák, és munkagépek. 

A székesegyházban április 15-én tört ki tűzvész, amelynek következtében leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony. Emmanuel Macron francia államfő elképzelése szerint öt éven belül eredeti állapotába állítják vissza a Notre-Dame-ot, de számos szakértő nem ért vele egyet, és úgy gondolják, ennél hosszabb időre lesz szükség.

Címkék: Notre-Dame
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/74667/pics/lead_800x600.jpg
Notre-Dame
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?